Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 18 de juny del 2016

16 de juny: festival de cúmuls i cumulonimbus

Cumulonimbus calvus observat el passat dijous al vespre, amb el campanar de l'església de Santa Eugènia de Vila-romà en primer pla. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:09)


Tal com era previst, el passat dijous 16 de juny, el pas d'un front va obrir les portes a l'entrada d'un important embossament d'aire fred en altura, amb isotermes que rondaren els -20ºC a 5500 metres d'altura.
Aquesta entrada d'aire fred es va combinar amb l'escalfor que deixà l'ambient assolellat del migdia, amb màximes de 24ºC cap a l'interior de la comarca, i  amb l'aparició d'una àrea de convergència de vents sobre el nord-est de Girona.

Com era d'esperar, les condicions per veure crèixer potents núvols convectius van ser les idònies, ja que durant bona part del matí i al llarg de tota la tarda es va observar un cel espectacular marcat per l'aparició de cúmuls molt fotogènics.
Com  podeu veure a les fotos, els cúmuls van experimentar un fort desenvolupament amb l'arribada de la tarda/vespre, fins que aquests es convertiren en magestuosos Cumulonimbus. Malgrat l'aspecte amenaçador del cel, al Baix Empordà tan sols es van recollir 3,8 mm a Les Olives i 1,1 mm a Torroella de Montgrí (dades de Meteoclimatic i Meteocat), no obstant això, quan els núvols de tempesta entraren sobre el mar es van reforçar notablement, deixant-nos un espectacle de llamps a l'horitzó est i nord-est.

Com podeu veure, a diferència de les darreres setmanes, aquesta vegada les tempestes formades al prelitoral gironí o cap a l'interior no s'han desfet quan han arribat a la costa. Això és degut a l'important gradient tèrmic que hi havia entre les capes mitjanes de la troposfera, amb temperatures de -20ºC a 500hPa, i la temperatura superficial del mar, la qual en aquests moments es troba a uns 20,5ºC, segons les dades de l'observatori de l'Estartit.
Aquesta temperatura de l'aigua superficial del mar és 1,1ºC més elevada que la mitjana climàtica dels darrers anys i el passat dijous va suposar una diferència de temperatura que voltava els 40ºC, entre els 5500 metres d'altura i la superfície, amb la qual cosa, si l'aire és humit es produeix una forta convecció que alimenta els núvols de tempesta.
Aquest fet caldrà tenir-lo present a partir d'avui dissabte, ja que es poden repetir alguns ruixats tempestuosos localment intensos a l'interior de Girona, els quals a la tarda s'aniran desplaçant cap al litoral, amb la qual cosa a Palamós ens pot caure algun ruixat un xic destacable.


Magestuós Cumulonimbus calvus observat el passat dijous al vespre mirant cap a l'est i nord-est de Palamós.


Temps assolellat el passat dijous a les 14:22h amb bonics Cirrus uncinus i marejol. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).


Imatge del radar meteorològic del passat dijous al vespre. Veiem el cumulonimbus que hi havia al davant del cap de Begur.


Si analitzem les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dijous 16 de juny al Baix Empordà, s'observa com aquestes van experimentar comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,1ºC respecte el dimecres i a Monells pujà 0,8ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 1,2ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 0,8ºC. A Palamós la màxima ascendí 0,8ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 24,5ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu amb major o menor mesura, degut a l'entrada d'aire fred. Per exemple, a Monells la mínima va baixar 5,2ºC respecte el dimecres, a Castell d'Aro va descendir 4,5ºC i a Torroella de Montgrí baixà 3,7ºC. A Palamós la mínima va ser 2,1ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 10,6ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 16,2ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palamós foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 16 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,5ºC (12,1ºC)., Monells 24,1ºC (10,6ºC)., La Tallada d'Empordà 23,7ºC (12,0ºC)., Castell d'Aro 23,5ºC (12,7ºC)., Torroella de Montgrí 23,0ºC (12,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 16 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 22,7ºC, mínima 16,2ºC. Estat del cel: al matí entre 6/8 i 7/8 Cu i Sc, entre les clarianes 3/8 Ci i Ac., al migdia ambient assolellat i 3/8 o 4/8 Ci uncinus i 2/8 Cu., a la tarda i al vespre aparició de 3/8 o 4/8 Cu, però mirant cap al nord-est i est es veien Cumulonimbus calvus, amb llampegada al capvespre. Vent: fins les 09:30h va bufar vent de component NO, O i OSO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del S i SSO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del N, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NO, ONO i O, a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 53 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i entre marejol i maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1001hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


5 fotos més del passat dijous a la tarda/vespre, on veiem el creixement de cúmuls i cumulonimbus des de Calonge i Palamós