Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 4 de juny del 2016

2 de juny: màximes amunt i núvols decoratius

Núvols estratocúmuls tapant el cel a les nou del vespre del passat dijous 2 de juny. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.

El passat dijous 2 de juny, l'allunyament de la massa d'aire fred que hi havia a uns 5500 metres d'altura, va facilitar que els ruixats apareguts en les jornades precedents brillessin per la seva absència, almenys a la Costa Brava Centre, tot i que cap a l'interior de Girona encara n'hi va haver algun de certa intensitat.
Així doncs, encara que en alguns moments de la jornada el cel es va veure força tapat, sobretot a primeres i darreres hores del dia, l'estabilitat atmosfèrica va regnar a la nostre vila, a més, el domini de l'ambient assolellat a les hores centrals, va facilitar que la temperatura màxima ascendís de forma clara fins als 21ºC a Palamós o fins als 24ºC cap a l'interior de la comarca baixempordanesa.

Més detalladament, cal remarcar que durant la primera part del matí s'observaren entre 5/8 o 6/8 Ac, juntament amb 3/8 Sc. Al migdia/primeres hores de la tarda el sol va brillar amb força, però van poder crèixer 2/8 o 3/8 Cu, juntament amb 1/8 Ac.
Amb el pas de les hores els núvols baixos estratocúmuls van anar a més, fins a deixar-nos 4/8 o 5/8 Sc, amb bonics raigs crepusculars coincidint amb l'ocàs.

Per avui dissabte es preveu que el pas d'un solc d'aire fred (amb isotermes de -16/-17ºC a 500hPa) farà augmentar la inestabilitat, sobretot cap a l'interior i prelitoral de Girona, amb elevades possibilitats que hi puguin caure alguns ruixats tempestuosos de forta intensitat a partir del migdia.
A Palamós hem d'esperar que els núvols vagin augmentant al llarg de la jornada, fins a deixar-nos una tarda/vespre amb cel tapat i, fins i tot, no es pot descartar que arribi algun plugim o ruixat tempestuós de caràcter feble. El vent bufarà molt fluixet de direcció variable.


Temps assolellat i creixement de cúmuls inofensius el passat dijous 2 de juny a les dotze del migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dijous 2 de juny al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar a tot arreu amb més o menys ímpetu, gràcies al temps assolellat i a la fugida de l'aire fred en altura.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 3,0ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,4ºC i a Castell d'Aro va pujar 0,8ºC.
A Palamós la màxima va pujar 1,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 24,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,3ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc. Per exemple, a Monells la mínima va baixar 0,2ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà es va mantenir sense canvis i a Torroella de Montgrí va descendir 0,4ºC. A Palamós la mínima va ser 0,2ºC més alta que la del dia anterior.
Els 13,3ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 15,7ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 2 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 23,8ºC (14,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,6ºC (14,0ºC)., La Tallada d'Empordà 23,6ºC (14,4ºC)., Monells 23,4ºC (13,3ºC)., Castell d'Aro 21,8ºC (14,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 2 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,9ºC, mínima 15,7ºC. Vent: fins les 09:30h va bufar vent de component NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del OSO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 24 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 14:00h i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)