Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de juny del 2023

Dijous 1 de juny: l'estiu meteorològic comença amb "calma xixa"

Calma total a la badia de Palamós el passat dijous 1 de juny al vespre.

L'estiu meteorològic (juny, juliol i agost) començà amb molta tranquil·litat meteorològica.
El passat dijous 1 de juny vàrem tenir una jornada molt plàcida, especialment al vespre. Tal com podeu veure a les fotos, la manca de vent i el fet que no hi hagués mar de fons, va deixar una mar plana com un mirall. Aquesta "calma xixa" feia confondre el mar amb el cel i provocava que fos difícil distingir la línia de l'horitzó, creant una mena de paisatge oníric.
Coincidint amb aquesta calma, també es podia observar la Lluna amb la seva cara il·luminada al 88 %, com a preparatiu per fer el ple el diumenge següent.
Acompanyant aquesta Lluna gairebé plena, també s'aprecià una posta de sol amb abundants núvols prims, segurament provinents de la desfeta d'alguna enclusa de tempesta.

Aquella jornada, malgrat que altra vegada s'observà el creixement de Cumulonimbus cap a l'interior i prelitoral de Girona, al Baix Empordà només va caure alguna gota esporàdica. Segons Meteoclimatic, tan sols van caure 1,0 mm a Calonge-Vall dels Molins.
A Palamós, per no perdre el costum, la pluja brillà per la seva absència. De fet, cal destacar que aquest mes de juny està siguent un dels més secs dels darrers anys, amb un total de 2,0 mm acumulats fins a dia d'avui. 

Tot i que la costa es quedà al marge de les precipitacions, els ruixats i les tempestes foren considerables en algunes localitats.
Segons Meteoclimatic, el primer dia de l'estiu meteorològic deixà 31,5 mm a Vallfogona del Ripollès, 28,0 mm a La Jonquera, 25,6 mm a Espinelves, 24,3 mm a Queralbs-Coma de Vaca i 19,8 mm a Girona-Barri Vell, per posar alguns exemples.

Dades meteorològiques del passat dijous 1 de juny a Palamós: Temperatura màxima 22,4 ºC, mínima 16,3 ºC. Humitat del 66 al 91 %. Pressió màxima 1014 hPa, mínima 1012 hPa. Vent fluixet de tramuntana i provences (al vespre calma), ratxa màxima 27 km/h.
Celatge molt variable, amb de 0/8 a 6/8 Cu i Sc, a més de 2/8 a 6/8 Ci, Cs i As, restes d'encluses, Cb cap a l'horitzó N, NO i O. 

Recull de fotos del passat dijous 1 de juny al vespre