Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 de juny del 2023

Distribució irregular de la precipitació a Catalunya durant el maig


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el maig s’ha de qualificar de normal o càlid a àmplies zones del país, a excepció del Pirineu i serralada Transversal, on ha estat fred.
La precipitació ha estat molt irregular: molt plujós al Baix Camp, punts del Bages i nord de la Val d’Aran; plujós a l’extrem nord-oest, sectors del prelitoral i de la Catalunya Central, altiplà Central, Costa Brava sud i Prepirineu oriental. A la resta ha estat sec, i molt sec al Segrià i nord de l’Alt Empordà.

La característica principal del mes de maig ha estat el progressiu desplaçament de l’anticicló atlàntic cap al nord del continent, que ha acabat provocant una situació de bloqueig durant la darrera setmana del mes. 

Aquesta configuració ha afavorit l’arribada de pertorbacions retrògrades procedents de l’Europa central lliscant per la part oriental de la falca anticiclònica que s’estenia per l’Atlàntic oriental. 
Finalment, la situació de bloqueig a finals de mes ha provocat una configuració depressionària persistent a la península Ibèrica amb precipitació intensa i extensa, si bé al Principat aquesta no ha estat tan general i amb algunes inundacions molt puntuals. 

Precipitació el dia 7 de maig 

El pas d’un sistema frontal va provocar precipitació i tempestes a Catalunya especialment al quadrant nord-est del país. La precipitació més destacada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va ser de 71,1 mm a Ulldeter (2.410 m, Ripollès) o els 44,8 mm que es van registrar a Tortellà (la Garrotxa). 

Neu al Pirineu i precipitació entre els dies 11 i 16 de maig 

Una pertorbació retrògrada acompanyada d’una massa d’aire relativament freda va provocar precipitació a Catalunya que va ser en forma de neu al Pirineu en relació amb el descens tèrmic que es va produir durant aquest període. 
La precipitació més destacada a les estacions gestionades per l’SMC es va recollir a la Val d’Aran, amb 137,4 mm a Canejan i 127,3 mm al Lac Redon (2.247 m), així com a l’extrem nord del Pallars Sobirà, amb 119,9 mm a Certascan (2.400 m). També es van superar els 60 mm al voltant de les serres del Montnegre i del Montseny. 
Els gruixos de neu més importants mesurats per les estacions de la XEMA van ser de 29 cm a Sasseuva (2.228 m, Val d’Aran) o 24 cm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà). Molts sectors elevats de la serralada van rebre entre 5 i 15 cm de neu. 

Precipitació del 18 al 21 de maig 

Una segona pertorbació retrògrada va afectar el país entre els dies 18 i 21 de maig i va deixar més de 20 mm a punts del prelitoral i extrem nord del Pirineu occidental, amb 40,8 mm a Canejan (Val d’Aran). Destaquen els 67,9 mm caiguts el dia 18 a Riudecanyes (el Baix Camp). 

Precipitació entre els dies 22 i 31 de maig 

El bloqueig anticiclònic al nord del continent europeu va afavorir que la baixa anterior quedés aïllada en alçada, configuració que es va mantenir fins a finals del mes amb precipitació a gran part de la península Ibèrica, especialment al seu vessant mediterrani amb inundacions destacables al sud-est peninsular. 
A Catalunya la precipitació més destacada va ser 121,1 mm a Molló – Fabert (Ripollès, seguida de 118,3 mm a Llagunes (Pallars Sobirà) o 105,2 mm a Casserres (Berguedà), si bé les quantitats acumulades van superar els 50 mm a punts del prelitoral, Prepirineu i depressió Central. 
Cal destacar l’aiguat local que el dia 23 a la tarda va deixar 88,9 mm a Artés (Bages). 

Maig normal o càlid a gran part de Catalunya 

El maig s’ha de qualificar de normal o càlid a àmplies zones del país a excepció del Pirineu i serralada Transversal on el mes ha estat fred.

Aquesta anomalia positiva ha afectat les zones més ventoses de Catalunya, és a dir, l’Empordà i les terres de l’Ebre, on el vent del nord no ha deixat baixar la temperatura.

Distribució irregular de la precipitació a Catalunya

La precipitació ha estat molt irregular: molt plujós al Baix Camp, punts del Bages i extrem nord de la Val d’Aran, plujós a l’extrem nord-oest, sectors del prelitoral i de la Catalunya Central, altiplà Central, Costa Brava sud i Prepirineu oriental. A la resta sec, i molt sec al Segrià i nord de l’Alt Empordà. 
L’anomalia de precipitació es deguda a les pertorbacions de tipus retrògrad que van afectar al territori afavorint la formació de tempestes amb una distribució molt irregular.

Irradiació per sota de la mitjana

La irradiació solar global del maig ha estat per sota de la normal a Catalunya, especialment a les parts més elevades del Pirineu i prelitoral Central.