Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 24 de juny del 2023

Divendres 2 de juny: vinyes verdes i tempestes a l'horitzó

Temps assolellat, una vinya ben verda a Calonge i nuvolades a l'horitzó oest-nord-oest, el passat divendres 2 de juny a primeres hores de la tarda.

El passat divendres 2 de juny va ser un altre clar exemple del patró de temps que ha caracteritzat aquest mes de juny.
La configuració de bloqueig que va provocar l'anticicló de les illes Britàniques, va facilitar que l'embossament d'aire fred en altura quedés estancat a sobre la península Ibèrica durant moltes jornades, i aquella jornada no en fou l'excepció.
En aquesta ocasió, la presència de l'isoterma de -17 ºC a 500 hPa, la calor generada per la forta insolació i altres ingredients (convergència de vents, forçaments orografics, etc) van fer crèixer potents núvols de tempesta a l'interior de Girona, especialment a la Garrotxa i al Ripollès.
Mentre la nostra comarca es veia afectada per un temps assolellat, mirant cap a l'horitzó nord-oest i oest-nord-oest, es podia veure com es formaven Cumulonimbus.
Segons Meteoclimatic, a La Vall d'en Bas-Mallol van caure 27,4 mm, a Olot-Costa del Gegant 25,8 mm, a Sant Feliu de Pallerols 20,6 mm i a Vallfogona del Ripollès 8,6 mm.

D'altra banda, tot i que aquest mes de juny serà molt sec a la nostra zona, per sort el mes de maig es va comportar com un autèntic bàlsam.
Les precipitacions del passat mes de maig, tot i que van arribar tard pels conreus de cereals d'hivern, han anat molt bé per la vinya. 
A les fotos podeu observar la verdor que presenten les vinyes de Calonge, i com el raïm va creixent amb ganes. Concretament, segons Meteocalonge, comparats amb la mitjana dels últims 41 anys (52,4mm), els 68,3 mm caiguts en aquesta localitat el passat maig, suposen el 130,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el cinquè mes de l'any.

Dades meteorològiques del passat divendres 2 de juny a Palamós: Temperatura màxima 21,4 ºC, mínima 14,5 ºC. Humitat del 76 al 92 %. Pressió màxima 1014 hPa, mínima 1011 hPa. Vent en calma al matí., aparició de garbí fluixet a la tarda/vespre., ratxa màxima 24 km/h.
Temps assolellat, amb de 0/8 a 3/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 4/8 Ac al matí., Cb cap a l'horitzó NO i ONO a la tarda, 0/8 a la vertical. 

Més fotos del passat divendres 2 de juny