Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 11 de juny del 2023

Diumenge 11 de juny: es percep un lleu terratrèmol i la calor avança

Sismograma de l'estació de Beuda on podeu veure com el terratrèmol quedà enregistrat. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Aquest diumenge 11 de juny, a les 23:03h, a Palamós s'ha notat una lleu vibració i un soroll que han durat pocs segons, talment com si estigués passant un camió pel carrer.
Es tractava d'un terratrèmol de magnitud 3.1 que ha tingut lloc al davant de la costa, a una profunditat de tan sols 3 quilòmetres del llit marí. El fet que s'hagi donat a tan poca profunditat, ha facilitat que es pogués percebre.   
Cal destacar que en els darrers anys n'hi han hagut d'altres que també s'han deixat sentir a la vila palamosina, la qual cosa demostra que l'escorça terrestre presenta certs moviments tectònics ben a prop nostre.

Dades del terratrèmol d'avui diumenge. Font: Instituto Geografico Nacional 

En un altre ordre de coses, la situació meteorològica ha estat marcada de nou per la calor d'estiu, però amb una certa inestabilitat que ha fet crèixer núvols de tempesta cap a l'interior.
De fet, des de Palamós hem pogut escoltar algun tro llunyà i també s'ha vist un cel de grop cap a l'horitzó nord-oest i oest. Per seguir amb la tradició, a la nostra vila la pluja ha brillat per la seva absència.
Segurament, el més destacable ha sigut que les primeres nits tropicals ja volen treure el nas per les nostres contrades. El passat divendres 9 de maig hi van haver 19,9 ºC de mínima (per només una dècima no és nit tropical) i avui diumenge s'han anotat 19,1 ºC.
Per desgràcia, l'indesitjat fenomen de les nits tropicals, tòrrides i roents cada cop serà més habitual a la nostra zona, degut a diversos factors. En aquest sentit trobem el canvi climàtic causat per factors antròpics, la febre urbanitzadora de camps i pinedes, i la manca d'interés de les autoritats per preservar i fomentar l'arbrat dels carrers de Palamós.
Un exemple d'això el trobem en la tala indiscriminada de moreres que ha tingut lloc fa poc a prop del concesionari Opel de Sant Joan. 

Altres dades meteorològiques d'avui diumenge 11 de juny: Temperatura màxima 27,2 ºC. Vent de garbí a 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 32 km/h. Marejol o maror. Pressió màxima 1013 hPa, mínima 1011 hPa. Humitat del 51 al 85 %. Cel molt variable, amb núvols en diferents nivells de 2/8 a 7/8 Ci, Cs, As i Ac, a més de 1/8 a 6/8 Cu.

Núvols en diferents nivells avui diumenge pels volts del migdia. Destaca el creixement de cúmuls una mica gruixuts, però per desgràcia no anaren a més. Font: càmera web de Palamós