Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 12 de febrer del 2010

Caramells a la Torre de Can Mario


Foto extreta del Museu del Suro

La fotografia històrica que encapçala aquest article, és una mostra del rigurós febrer de l'any 1956, caracteritzat per rècords de temperatures mínimes.
Es tracta de la Torre-dipòsit de Can Mario (Palafrugell) recoberta per abundants caramells de gel, formats a partir de l'aigua que regalimava.
Aquesta aigua s'escapava per les esquerdes que les baixes temperatures van provocar al dipòsit, deixant una estampa molt curiosa.

La Torre-dipòsit de Can Mario, amb 30m d'alçada, és una edificació singular d'estructura de ferro projectada per l'arquitecte general Guitart i Lostalo.
Va ser construïda entre els anys 1904 i 1905, amb les funcions de dipòsit regulador de la pressió de l'aigua.
Està situada a l'espai central d'una antiga fàbrica de suro al nucli urbà de Palafrugell.

La seva estructura és metàl.lica i està col.locada sobre una base cilíndrica d'obra de pedra, on hi ha la porta d'accés a l'escala situada a l'interior de l'entramat de ferro.

Aquesta escala dóna accés a la part superior, on hi ha un dipòsit d'aigua cilíndric que té una barana de forja a la part superior.
La torre continua pujant fins a un segon nivell que constitueix un punt de mira de menor dimensió, amb una barana similar a l'anterior.
A l'extrem superior hi ha un casquet de forma cònica, amb un penell adornat amb l'emblema comercial de l'antiga empresa.
És una obra plena de singularitat tècnica, espaial, volumètrica i estilística.

Té un caràcter únic en el context del Patrimoni Cultural de Catalunya, sent una mostra excel.lent de l'arquitectura del ferro, extrem al qual cal afegir, el seu valor de fita urbana i de referència dins de la població de Palafrugell.
Està declarada com a Bé Cultural d'Interés Nacional.


La Torre de Can Mario en l'actualitat: