Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 25 de febrer del 2010

Setmana primaveral i ventada


Kitesurfistes, gaudint de la garbinada.

Aquesta setmana, vé marcada per les temperatures primaverals i pel fort vent d'entre llebeig i ponent, el qual ens ha acompanyat gairebé totes les hores del dia, al llarg de les darreres jornades.
Aquest vent, acompanya el pas de bandes nuvoloses provinents dels fronts desgastats, que ens arriben de l'oest de la Península Ibèrica, on com és normal en aquests tipus de situacions, les pluges més importants es queden allí.
En diverses províncies d'Andalusia, aquestes pluges estan causant greus inundacions, degut al desbordament de molts rius, com el Guadalquivir.
Aquí, aquesta situació aponentada és tradueix amb vents constants de llebeig, amb fluctuacions en la seva intensitat, com la pausa que vam tenir a les hores centrals del dia d'ahir, on l'efecte rebuf ens enviava vent fluix de l'E i SE. Al llarg de la nit però, altre vegada el llebeig va ser el protagonista, igual com el dia d'avui, on ha bufat constant a uns 40 km/h, amb ratxes més fortes, amb maror generalitzada.

Les temperatures, han estat molt suaus tant les màximes com les mínimes, ja que en moltes poblacions catalanes s'ha arribat als 20 cº o més. Les mínimes en cap cas han estat negatives, ni tant sols a l'interior.
Sens dubte el vent aponentat, ha ajudat a fer pujar les temperatures.
A Palamós, curiosament ens hem quedat amb 17,4 cº de màxima, cosa ben normal, tal com va passar en una altre situació de ponent, durant l'estiu del passat any.
Aquest fet vé donat pel vent predominant de llebeig, el qual es pot refredar pel seu recorregut marítim.
Aquesta situació de vents de llebeig i ponent, es repetirà demà, potser amb no tanta força. Sembla que el dissabte a la tarda el vent de garbí o llebeig, tindria més intensitat, amb notable alteració marítima.

Tot seguit farem un repàs de les màximes d'avui al Baix Empordà:

Castell d'Aro 20,7 cº
La Bisbal 20,1 cº
La Tallada 20,0 cº
Monells 19,9 cº
Torroella de Montgrí 19,3 cº
Serra de Daró 19,2 cº

Font : Meteocat.com.

Dades actuals de Palamós:

14,2 cº
67 % hr
1001 hpa.
mínima 11,2 cº
màxima 17,4 cº
cel amb núvols i clars
vent fluix de garbí
maror