Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 8 de febrer del 2010

Situació de borrasca activa


Mapa sinòptic previst per dilluns a la nit. Observeu com tindrem una borrasca afectant-nos de plè.

Durant les propers hores, degut a l'establiment d'un anticicló de 1030 hpa al nord de les Illes Britàniques., juntament amb una posició molt meridional, de l'anticicló de les Azores, ens entrarà un sistema frontal, associat a un profund solc d'aire fred en alçada, afavorint una ciclogènesis. Aquest fet provocarà que es formi una potent borrasca de 995 hpa, alimentada per humitat abundant en vàries capes de la troposfera, procedent de vents de recorregut marítim.
El centre de la perturbació estarà sobre la vertical de les Balears.
Així doncs, el temps que s'ha d'esperar a partit d'avui dilluns, és el d'un temps plenament hivernal, on la pluja, la neu en cotes mitjanes/altes, el temporal marítim i la fred seran els protagonistes.

Per avui dilluns, hem d'esperar un dia amb nuvolusitat cada cop més abundant.
Les pluges començaríen amb plugims poc importants a partir del migdia, intensificant-se la precipitació al llarg de la tarda i sobretot durant la nit del dilluns al dimarts, on les pluges podríen ser moderades i continuades.
A les comarques gironines les zones més beneficiades per la precipitació seran l'Alt i el Baix Empordà.
On poden recollir més litres és a la zona de l'Albera, amb acumulacions superiors als 60 mm al final de l'episodi., la resta de comarques es preveu que caiguin entre 30/40 mm, com per exemple a Palamós.
Entre el nord del Baix Empordà i a l'Alt Empordà es poden superar els 40 mm.
La cota de neu serà d'uns 1400m a la zona pirinenca, amb acumulacions de neu nova a primeres hores del matí de dimarts, que podran superar els 40 cm, a la zona de Vallter, a la resta de Pirineu gironí podrien caure entre 20/30 cm.

Model MM5 de precipitació. Observeu com l'Empordà es pot veure molt beneficiat d'aquesta situació:



L'estat de la mar, durant aquest matí, es veurà alterat amb ones d'entre 0,5/1m de SW.
Al llarg de la tarda les ones podran superar el metre d'alçada de direcció S.
A partir de la nit les ones poden arribar als 2 m de direcció E/SE, superiors mar endins.
El vent al matí serà de SW a uns 10/15 nusos, amb fluctuacions en l'intensitat., a la tarda tindrem SE a uns 15/20 nusos i a la nit girarà a E/SE a uns 10/15 nusos.

La temperatura màxima serà d'uns 12/14 cº.

Model WAM d'onatge. Font: meteocat. Observeu com dimarts a la tarda pot haver-hi un fort temporal marítim:



Per demà dimarts, es preveu que les precipitacions vagin disminuïnt amb el pas de les hores, quedant alguns plugims al matí i obertura de clarianes a la tarda.
La cota de neu estaria situada en uns 1000 m al matí, baixant fins als 500 m al final del dia,moment però , on ja no hauria de caure precipitació.

Al mar trobarem temporal de NE a primeres hores del matí, amb ones superiors als 2 m a la costa i superiors als 3/4 m mar endins.
A la tarda pot continuar el temporal amb mar de fons del NE, amb maregassa mar endins i forta maror a la costa.
El vent al llarg de tot el dia podrà bufar amb ratxes properes als 25 nusos de N/NE, amb ratxes superiors als 30 nusos mar endins.

La temperatura mínima es podria donar al final del dia i la màxima quedar-se en uns 10/12 cº.

A partir del dimecres continuarà el temps ventós i fred, amb una possible devallada molt forta dels termòmetres a partir del dijous, juntament amb l'aparició de noves borrasques en dies posteriors.
Caldrà estar molt atents a la situació meteorològica tant complexa que tindrem a finals de setmana provocada per un sistema de baixes pressions molt extens, situat a la zona d'Itàlia i als Balcans, que podria enviar-nos vents de provences, arrossegant l'aire fred que hi ha a l'interior del continent, Atenció, ja que el binomi aire fred+borrasques, ens pot portar de nou neu a cotes molt baixes.