Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 15 de febrer del 2010

L'últim dia de l'onada d'aire fred


Diagrama dels "ensembles". Observeu com la línia de temperatures a 850 hpa anirà cap amunt els propers dies, passant dels -5 cºactuals, als 5 cº positius, és a dir, seran 10 cº més elevades.

L'onada d'aire fred que ens ha estat afectant els darrers cinc dies, amb forma de temperatures negatives fins a la costa, i temperatures clarament inferiors als 10 cº, durant el dia, té les hores comptades.
Avui dilluns serà la darrera jornada on la massa d'aire fred més important, ens continuarà afectant, amb el manteniment de les màximes per sota dels 10 cº i encara amb glaçades tímides fins a la costa.
Fins i tot, una banda de precipitacions per l'oest podria fer nevar feblement en cotes d'uns 300m a la costa, i en totes les cotes de l'interior.

La borrasca responsable d'aquest nou canvi de temps escombrarà a poc a poc, tot l'aire fred que tenim acumulat en nivells baixos i mitjos de la troposfera.
A més a més, els vents freds que teníem de component nord, seran substituïts per vents de component sud i est, molt més temperats, però alhora també, molt més humits.

El fet que la massa d'aire fred quedi esborrada del mapa a partir del dimarts, no voldrà dir que poguem deixar de banda els abrics, al contrari, tot i que les temperatures quedaràn normalitzades, la fred continuarà.
El temperament de les masses d'aire també farà que la cota de neu al llarg del dimarts pugi dels 1000 m fins als 1400 m al final del dia.

A més a més, demà dimarts, tindrem l'establiment de baixes secundàries, centrades a les Balears, les quals, ens podran enviar vents de llevant que poden deixar pluges abundants a Palamós, les precipitacions seran en forma de neu al Pirineu gironí i al Montseny.
Així doncs, poc sol veurem aquesta setmana ja que el temps plujós, amb el pas de diferents borrasques, ens acompanyarà. Tot aquest rosari de perturbacions vé propiciat per la posició molt meridional de l'anticicló de les Azores, el qual, deixa les portes obertes, perqué les borrasques baixin molt de latitud.