Pell de serp trobada a les Gavarres. Observeu com es veuen perfectament les escates protectores dels ulls.
La setmana passada vaig trobar una pell de serp en perfecte estat, de fet, rar és l'any on no en trobo alguna. La pell d'aquests rèptils tant beneficiosos pel medi, però alhora tant repudiats per molta gent, la majoria de vegades degut a falses creences (recordem que estan protegits per les lleis i no es poden matar) està recoberta per escates. La majoria de les serps utilitzen unes escates especialitzades de la part ventral per desplaçar-se, aferrant-se amb elles a les superfícies. Les seves parpelles es troben permanentment tancades, però són en realitat escates transparents, talment com si portessin lentilles, les quals protegeixen els seus ulls dels cops i la pols. Una de les característiques més curioses de les serps, és que canvien de pell periòdicament. A diferència d'altres rèptils, el canvi de pell és realitza d'una sola peça, com si es tractés d'un mitjó. Això es fa a mesura que l'animal creix i a més serveix per reparar ferides i lliurar-se de paràsits externs.
La renovació periòdica ha convertit a la serp en un símbol de salut i medicina, com es mostra en la vara d'Asclepi, el déu grec de la medicina, símbol del món mèdic i farmacèutic. Asclepi, se'l representa amb una serp enrotllada en un bastó. Higiea, filla del déu i origen de la paraula "higiene", és representada amb una serp al damunt que sembla beure en un petit recipient que porta la deessa a la mà. El bastó d'Asclepi i la copa amb la serp d'Higiea serien, doncs, els símbols de la medicina i la farmàcia, respectivament.
La deessa Higiea amb el recipient i la serp.
La serp es considerava en moltes cultures capaç de ressuscitar als morts i Asclepi o Esculapi (pels romans) en el seu afany de curació, anava ressuscitant a la gent difunta que veia ( per exemple a Hipòlit, fill de Teseu). Asclepi el va reviure amb una herba miraculosa que li va portar la serp. Plutó, Rei dels Inferns, molest perqué no li arribaven prous enviats al seu regne, va queixar-se de l'ús que Esculapi feia de la serp, així doncs, com a mesura salomónica, Zeus va optar per anul·lar la capacitat de poder resuscitar i la va dotar solament de sanació. D'aquí la seva estreta relació amb el món mèdic.
Estatua del déu grec Asclepi amb el bastó i la serp. Museu del Teatre d'Epidaure.
Font : wikipedia.