Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 25 de juliol del 2010

Posta de Sol d'ahir dissabte


Arrebols d'ahir.

Ahir dissabte es va poder veure una postal de sol vermellosa espectacular, degut a la presència d'abundants núvols alts i mitjos, tipus cirrus, altostratus i altocúmulus.
Quan els núvols prenen aquests colors rogencs s'anomenen "arrebols" .
En aquest cas, tal com diu la dita "Cel rogenc, pluja o vent", els núvols vermells ens indicaven la tramuntanada que ha fet durant la nit passada.

El cel durant els capvespres i a les albades, pot adoptar aquest color vermellós o ataronjat degut a un fenòmen conegut com a "difusió de la llum" . El fenòmen del cel rogenc, es produeix quan la llum del sol passa per una porció més gran de l'atmosfera, al trobar-se aquest més baix a l'horitzó. Això provoca que la llum blanca del sol, formada per la suma de diferentes classes de llum segons la seva longitud d'ona ( vermell, taronja, groc, verd, blau, blau fosc i violeta) pateixi una difusió dels seus colors. L'existència de partícules de pols en suspensió o vapor d'aigua augmenta aquesta difusió i afavoreix que tinguem una sortida o posta de sol més espectacular.
El color vermell, en tenir una longitud d'ona més gran i ser, per tant,el component de la llum blanca que menys pateix el fenòmen de la difusió, és el color que predomina quan mirem cap al Sol, ja que pels altres colors s'haurà alterat significativament la seva propagació rectilínia a causa de la difusió.


Alguns núvols lenticulars degut al vent.



Arrebols.




La posta de sol poc abans de desaparèixer.