Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 21 de gener del 2012

20º C en ple hivern




Ahir divendres, la bonança que ens està portant l'anticicló hivernal, en forma d'altes pressions, isotermes properes als 8º C positius a uns 850 hpa i l'aparició d'un lleuger escalfament adiabàtic degut a l'efecte Foehn, ens donà temperatures gairebé primaverals.

Sens dubte, les màximes assolides en bona part del prelitoral gironí, durant les darreres jornades, semblen indicar que la primavera ja es troba a la cantonada, però res més lluny de la realitat, ja que en el nostre clima Mediterrani situat a mig camí de la calor subtropical i l'aire fred que en ocasions es desallotja del pol, dos i dos no són quatre., aquest fet ens pot acasionar que dins una estació determinada, de tan en tan hi pugui treure el nas algun paràmetre pertanyent a l'estació veïna.


Algunes temperatures màximes assolides ahir divendres a la demarcació de Girona:

Medinyà 19,8º C
Boadella 19,6º C
Calonge 19,4º C
Centre Castelló d'Empúries 19,3º C
Sant Miquel de Fluvià 18,8º C
Girona-Barri Vell 18,7º C
Verges 18,6º C
Celrà 18,5º C

Font: meteoclimatic.com

D'altre banda, alguns models numèrics (no tots) ens indiquen que a finals de la setmana que ve la temperatura es podria normalitzar i, fins i tot, podria haver-hi alguna precipitació., no obstant, existeix una possibilitat gens menyspreable, que el proper mes de febrer torni a estar marcat per unes temperatures més elevades del que indica la mitjana climàtica.



Model a llarg termini Ibimet. Es pot veure com la temperatura mitjana a 850 hpa pot ser superior, amb una probabilitat del 40/60 %, a la temperatura normal per l'época.