Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 10 de gener de 2012

Vídeos dels efectes de la pluja gelant

Els vídeos que veureu a continuació, són un clar exemple dels greus problemes que pot ocasionar el fenomen de la pluja gelant ("engelant" no és correcte).
Aquest curiós i perillós fenomen meteorològic, a vegades, tot i que de forma no tan exagerada com als Estats Units, també sol succeir al nostre país, tal com va passar el passat 20 de desembre al Pirineu lleidatà.

La pluja gelada (tempesta de gel als EUA), és un tipus de precipitació que comença a caure des dels núvols a la superfície en forma de neu, a grans altures., malgrat tot, a mesura que va baixant es fon completament quan travessa una capa d'aire amb una temperatura per sobre dels 0ºC.
Tot seguit, aquesta aigua líquida es troba amb l'aire estancat que ha quedat al fons de les valls o les planes, el qual té una temperatura inferior als 0ºC, aquest fet provoca que l'aigua adopti un estat de subfusió (vegeu el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Subfusi%C3%B3)
Aquesta aigua llavors es congelarà en impactar contra qualsevol objecte que trobi, podent-se acumular grans quantitats de gel, de fins a diversos centímetres.

Normalment, la pluja gelant s'associa amb l'aproximació d'un front càlid i l'existència d'aire fred amb una temperatura igual o inferior als zero graus, que queda atrapada en els nivells més baixos de l'atmosfera.

A Amèrica del Nord, per exemple, això passa quan un sistema de baixes pressions es mou des de la vall del riu Mississipi cap a les muntanyes Apalatxes i la vall del Riu Sant Llorenç, a l'estació hivernal, i hi ha un anticicló més a l'est. L'aire càlid del golf de Mèxic, és amb més freqüència, el detonant de les precipitacions de pluja gelant.

L'aire càlid, en una situació d'inversió tèrmica, és forçat a ascendir i altera dramàticament la temperatura en capes mitges de la troposfera, al voltant dels 800 hpa. Si l'advecció és prou forta per escalfar diversos graus una capa prima per sobre el punt de congelació i en un breu període, o una capa més gruixuda lleugerament per sobre dels 0°C, per un període més llarg, la neu que caigui en aquesta capa es fondrà i es convertirà en gotes de pluja, les quals es congelaran en contactar amb el sòl, si aquest està a una temperatura inferior als 0ºC.

Sovint, la pluja gelant pot causar importants apagades elèctriques. Els cables coberts amb gel es tornen extremadament pesats, la qual cosa provoca que es trenquin els pols de suport, els aïllants i les línies. Així mateix, les branques dels arbres cobertes pel gel acumulen molt pes i poden trencar-se i desplomar-se sobre la línia elèctrica. D'altra banda, el gel que es forma a les carreteres fa molt perillosa la conducció. A diferència de la neu, el gel humit produeix una reducció en la tracció, i els vehicles són més proclius a lliscar i a sortir de la carretera amb el més petit revolt.

Els efectes a la vegetació poden ser greus, atès que les plantes no poden suportar el pes del gel. Alguns arbres, com les coníferes, poden ser víctimes de les tempestes de gel en la mesura que les seves acícules poden atrapar el gel, però no són capaços d'aguantar el seu pes.