Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 30 de gener del 2012

Vent a la baixa i fred a l'alça


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per la matinada del dimarts. Observeu com el vent serà feble i la temperatura pot baixar fins a zero graus a la costa.


La disminució progressiva en la intensitat del vent que hem tingut al llarg d'avui dilluns, pot fer que durant la matinada s'estanqui l'aire fred a les zones menys elevades. Amb aquesta situació, l'aire fred que baixa des de les muntanyes i l'interior del país, es diposita a les valls i les planes, arribant fins a la costa, degut a que l'aire fred pesa més que l'aire calent.
Cal tenir present que la massa d'aire fred es canalitza a través dels rius i rieres, fins que arriba a les seves desembocadures, ja que els indrets més baixos coincideixen amb els seus cursos.
Amb aquesta situació, es sol produir una lleugera brisa que va de terra cap a mar en forma de vent catabàtic., coincidint amb l'arribada d'aquest aire fred fins a la costa, a primeres hores del dia, moltes vegades podem veure el curiós fenomen del "mar fumejant", degut a la gran diferència de temperatura entre l'aire i l'aigua del mar.

Pel que fa a les dades d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 11,1º C, mínima 4,4º C. Estat del cel serè al matí i amb alguns núvols alts a la tarda. Vent moderat de tramuntana de matinada i garbí fluix a la tarda, ratxa màxima 52 km/h N. Estat de la mar amb forta maror o maregassa mar endins i marejol o maror arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1023 hpa, mínima 1018 hpa. Humitat relativa màxima 74 %, mínima 36 %. Dades de meteoclimatic.com.


Previsió per aquest dimarts

A Palamós el pas d'un sistema frontal farà que hi hagi un dia amb nuvolositat variable, tot i que no esperem precipitacions. A la resta de la demarcació el dia també serà força tranquil, amb intervals nuvolosos en qualsevol nivell troposfèric. Podrien caure algunes febles precipitacions durant la tarda, les quals seran en forma de neu al Pirineu, per damunt d'uns 800 m, tot i que a darreres hores la cota pot baixar fins als 400/500 m a les Alberes.

La temperatura pot pujar fins a 10/12º C a la costa, fins a 7/10º C a l'interior i fins a 1/8º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -9/-2º C al Pirineu, fins a -5/-1º C a l'interior i fins a 0/5º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component variable o restarà en calma, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí hi haurà vent fluix de garbí o calma. A la tarda bufarà vent del nord a 8/12 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 25/30 nusos. A la nit hi haurà vent de tramuntana a 12/16 nusos., mar endins bufarà a 24/28 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o mar arrissada arran de costa i maror mar endins, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí hi haurà una situació similar. A la tarda tindrem marejol arran de costa i forta maror mar endins, igual com a la nit.