Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 de gener del 2012

Onada intensa de fred a partir del dijous


Diagrama per conjunts, conegut popularment com "ensembles".


La intensa entrada d'aire fred que començarem a patir els propers dies, impulsada des de l'interior del continent pel poderós anticicló rus i la formació d'una borrasca a Itàlia, arribarà al màxim el proper dissabte, amb valors que podran arribar als -12º C a uns 1500 m d'alçada.
Aquesta massa d'aire fred i sec, i per tant molt estable, s'ha gestat a l'extensa i gèlida regió de Sibèria, amb la qual cosa, quan arriba a Catalunya té unes característiques molt peculiars degut al seu recorregut producte de la configuració retrògrada, on les pertorbacions viatgen d'est a oest, just el contrari del que succeeix normalment.

Com podeu observar al mapa superior, si us fixeu amb la línia vermella asserrada situada al mig, la qual fa referència a la mitjana de les diferentes situacions que hi poden haver, pel que fa a la temperatura a 2 m del terra, es pot comprovar com entre el dijous al vespre i el dilluns al matí, tindrem 4 dies amb valors molt baixos, amb màximes d'uns 2/5º C i mínimes inferiors als zero graus. Aquesta situació ens podria portar la tongada de fred més intensa dels darrers anys, encara que en dies posteriors la fred es podria mantenir, però sense tanta intensitat com s'aprecia en la línia ascendent.



Planta protegida de les glaçades amb un plàstic.


Amb aquestes temperatures tan baixes i el baix nivell d'humitat, hi podrien haver algunes glaçades negres, amb valors d'uns -2/-5º C al litoral, -7/-10º C al prelitoral, -10/-12º C a l'interior i -15/20º C al Pirineu., per tant, recomanem deixar alguna aixeta oberta amb un petit rajolí d'aigua si les canonades o dipòsits estan a la intempèrie. Si estem al carrer caldrà portar moltes capes de roba per protegir-nos de la fred i si tenim plantes de climes més càlids les hem de protegir posant-les a cobert., en cas de tenir un jardí podem ruixar les plantes amb la mànega de regar durant el vespre, ja que la capa de gel que es pugui formar a sobre serveix com a capa protectora.

Pel que fa als agricultors, caldrà que posin en marxa les mesures que tinguin disponibles per paliar les glaçades si el seu conreu es pot veure afectat, ja que la situació pot ser molt perjudicial.

Dades d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 10,9º C, mínima 3,2º C. Estat del cel amb núvols en tots nivells i clarianes. Vent fluix de tramuntana a primeres hores i vent de gregal a la tarda a 15/20 km/h, ratxa màxima 58 km/h. Estat de la mar amb maror mar endins i marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1021 hpa, mínima 1014 hpa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 45 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós cal esperar un dia amb núvols i clarianes, però no hi hauran precipitacions. A la resta de la demarcació la situació serà similar, amb més clarianes a la meitat nord.

La temperatura màxima rondarà els 8/10º C a la costa, els 6/9º C a l'interior i els 0/5º C al Pirineu. La mínima baixarà fins a -8/-2º C al Pirineu, fins a -3/1º C a l'interior i fins a 1/4º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 6/10 nusos, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres., mar endins pot bufar a 16/20 nusos. Al matí hi haurà vent fluix de tramuntana. A la tarda bufarà vent del nord a 10/15 nusos., mar endins pot bufar a 16/20 nusos. A la nit hi haurà vent de tramuntana 14/18 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 24/28 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i maror mar endins, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí hi haurà mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins. A la tarda esperem marejol arran de costa i forta maror mar endins. A la nit hi haurà una situació similar.