Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 12 de febrer del 2012

Es manté la fred i el vent


Imatge dels blancalls aixecats per la tramuntanada a la badia de Palamós.


Amb més o menys intensitat, el vent fred i persistent de tramuntana, ja fa dues setmanes que bufa a les nostres contrades. Una situació com aquesta feia molt temps que no es donava, i com a conseqüència, es manté un ambient molt ressec i perjudicial pels boscos i conreus. Aquesta tramuntanada al llarg de les darreres hores ha aixecat nombrosos blancalls a la nostre badia, tal i com mostra la imatge de l'encapçalament., a més, si sumem la velocitat mitjana del vent d'uns 30 km/h i la temperatura real d'uns 3º C que hi havia aquesta tarda, la temperatura de sensació era de -9º C.

Tot seguit podeu veure les ratxes de vent del nord d'avui diumenge a l'Empordà:

Portbou 120 km/h, Sant Miquel de Fluvià 85 km/h, Castelló d'Empúries 81 km/h, Verges 79 km/h, Bellcaire d'Empordà 72 km/h o Calonge-Mas Pallí 64 km/h.

Pel que fa a la temperatura màxima, aquesta s'ha mogut entre els 9,9º C de Begur i els 5,9º C de Sant Feliu de Guíxols., el fet més destacat, però, han tornat a ser les mínimes molt baixes que hem tingut, símptoma que encara ens trobem en plena onada d'aire fred.
Aquestes són les mínimes de la jornada al Baix Empordà:

Bellcaire d'Empordà -5,9º C, Les Olives -5,4º C, Verges -4,9º C, Begur -3,8º C, Palafrugell -3,3º C, Sant Feliu de Guíxols -3,0º C, Calonge -2,5º C i Palamós-La Fosca -2,1º C.

Per la propera setmana es preveu que es mantingui l'ambient assolellat, amb una recuperació progressiva de les temperatures a migdia, però amb un manteniment de les gelades nocturnes.

D'altre banda, les dades d'avui diumenge a Palamós són les següents, entre parèntesis trobareu les del dissabte., temperatura màxima 6,6º C (6,0º C), mínima -2,1º C (-1,2º C). Estat del cel amb intervals de núvols mitjos i baixos. Vent del nord a 20/30 km/h de mitjana, ratxa màxima 63 km/h (76 km/h). Estat de la mar amb forta maror mar endins i marejol o maror arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1022 hpa (1021 hpa), mínima 1019 hpa (1017 hpa). Humitat relativa màxima 53 % (49 %), mínima 23 % (20 %). Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.



Cel amb una capa d'altostratus i stratocumulus.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem una continuació del temps fred i assolellat, acompanyat per la tramuntana, la qual tornarà a bufar de manera intensa. A la resta de comarques gironines preveiem que segueixin les fortes gelades nocturnes, en especial als indrets arrecerats del vent i al Pirineu. El cel es tornarà a presentar assolellat en conjunt, juntament amb un temps més ennuvolat en sectors de la Cerdanya, on hi pot caure algun floc de neu. El vent de tramuntana seguirà molt fort als indrets habituals.

La temperatura màxima rondarà els 6/10º C a la costa, els 5/7º C a l'interior i els -5/5º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -15/-6º al Pirineu, fins a -8/-4º C a l'interior i fins a -3/1º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 24/28 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 30/34 nusos. Al matí hi haurà vent de tramuntana a 16/20 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 24/28 nusos. A la tarda tindrem vent del nord a 22/24 nusos., mar endins bufarà a 30/34 nusos. A la nit seguirà el temporal de tramuntana amb la mateixa força.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, durant tot el dia.



La badia de Palamós en plena tramuntanada.



Optimist desafiant el fort vent.



Resol i reflexos a mar.



Vídeo de la tramuntanada d'avui diumenge a la badia.