Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 de febrer del 2012

La nevada més important des del 1956 a Mallorca


Palma de Mallorca coberta de neu. Autor: B. Ramón


L'onada d'aire fred siberià, després de creuar Catalunya, també va arribar amb puntualitat a les Balears i a més, degut al recorregut marítim que experimentà la massa d'aire extremadament fred, arribà carregada d'humitat fins a Mallorca. Aquest fet propicià que entre la nit del divendres i el matí del dissabte, caigués la nevada més important des de l'any 1956.

Aquesta nevada històrica caigué fins a nivell del mar, a la mateixa capital i especialment a tota la part nord i oest de l'illa de Mallorca. Segons el director del Centre Meteorològic de les Balears, Agustí Jansà, ha sigut la nevada més important que hi ha hagut a Palma de Mallorca des de l'any 1956.

Segons Jansà, l'any 1985 o el 2005, també es van registrar importants nevades a tota l'illa, però no van ser tan importants a la capital, com la que ha caigut ara.

A la Serra de Tramuntana i al Sud de Mallorca hi havia zones amb 30 centímetres de neu, i a Palma entre tres i set centímetres, igual com a Palamós el passat dijous.
Malgrat tot, en molts indrets de l'illa no ha nevat i pel que fa a la resta de les Balears, també ha nevat feblement a Menorca i Eivissa.

Algunes de les mínimes que ha deixat aquesta fredorada són els -3º C de Lluc., en altres punts de l'illa com la Universitat de les Illes Balears (UIB) tenien -1º C. A la capital es baixà fins a -0,5º C.



Imatge satèl·lit on es veu la neu al nord i oest de Mallorca. Clicar per ampliar-la (part dreta de la imatge).


En aquest enllaç trobareu una millor resolució de la imatge superior on es veu més clarament la nevada a Mallorca.



Mapa sinòptic del 3 de febrer del 1956. Observeu com la situació era molt semblant a la que hem tingut, amb un potent anticicló sobre Escandinàvia allargat nord-sud i una pertorbació a Itàlia.



Temperatura a 850 hpa del 3 de febrer del 1956. Observeu com l'isoterma de -10º C arribava fins a Algèria.



Imatge de la nevada del 1956 a Palma de Mallorca.
Font: http://www.meteofelanitx.com/galeria_impressionants.html



Vídeos de la nevada a Palma de Mallorca i del paisatge que deixà en molts punts de l'illa.