Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de juliol del 2012

Altocumulus prefrontals i màximes de 33/34ºC


Altocumulus castellanus vistos ahir a la tarda a sobre Sant Joan de Palamós.


La jornada d'ahir dimecres, altre vegada va estar marcada per la presència de nombrosos signes que presagiaven el canvi de temps que s'ha fet present durant les darreres hores. Aquesta vegada els protagonistes foren els Altocumulus sota diferentes espècies.

Aquests núvols mitgencs ens deien que avui tindrem el pas d'un sistema frontal, el qual ens donarà un dijous amb nombres tempestes i ruixats localment forts, en el moment que entri prou aire fred en alçada, especialment cap a l'interior i al Pirineu, encara que també pot caure algun petit ruixat irregular en altres indrets, fins la mateixa costa., de fet, ahir al vespre i fins la nit, tal com era previst, ja hi van haver nombroses tempestes prefrontals cap al Pirineu, sobretot l'occidental, i en menys mesura en altres indrets del país.



Mapa de llamps d'ahir dimecres.


Abans del canvi de temps, tal com sol succeir en nombroses ocasions, les temperatures es van enfilar de valent en molts indrets de l'interior, prelitoral gironí i a prop de la costa.
Algunes de les màximes més elevades d'ahir dimecres 4 de juliol a les comarques gironines són: 33,8ºC a Mieres., 33,6ºC a Salt., 32,7ºC a Santa Pau., 32,8ºC a La Bisbal d'Empordà., 32,7ºC a Figueres i a Olot-Les Fonts., 32,2 a Banyoles o 29,9ºC a Calonge, per posar alguns exemples.



Altocumulus castellanus ahir a la tarda a sobre Sant Daniel (Calonge).


Pel que fa a les dades d'ahir dimecres a Palamós., temperatura màxima 24,7ºC, mínima 18,8ºC. Estat del cel amb nombrosos núvols alts i mitgencs, però dominant el Sol. Vent de component sud-oest a 10/15km/h de mitjana, ratxa màxima 35km/h. Estat de la mar amb marejol o una mica de maror, sobretot a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 60%. Dades de meteoclimatic.com



Altocumulus lenticularis que es desfà per la part superior i es transforma en Altocumulus floccus.


D'altre banda, la previsió per avui dijous ens diu que després de les quatre gotes que han caigut de matinada, a Palamós tindrem un dia amb nuvolositat variable en varis nivells i alguna clariana. No es descarta que pugui tornar a caure alguna gota esporàdica o petit ruixat acompanyat amb una mica de fang en qualsevol moment del dia, però sobretot a la tarda/vespre. A la resta de la demarcació la jornada també podrà ser força variable, amb possibilitats que caiguin alguns ruixats i tronades irregulars a la tarda/vespre, especialment cap a l'interior i Pirineu, arribant de manera més feble a altres punts.

La temperatura màxima rondarà els 26/30ºC a l'interior, els 23/25ºC a la costa i els 17/24ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-est, a 4/8 nusos, durant aquest matí. A la tarda preveiem vent fluix de component est o calma. A la nit entrarà vent de tramuntana a 6/10 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 16 nusos, amb ratxes superiors. A mar cal esperar un matí amb mar arrissada o una mica de marejol, amb mar de fons del sud-est. A la tarda hi haurà mar plana o arrissada. A la nit s'espera mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins.

Més imatges dels Altocumulus que ahir anunciaven el canvi de temps d'avui


Altocumulus castellanus.



Altocumulus floccus coneguts com a cabretes.



Amb les elevades temperatures i el Sol dels darrers dies les prunes van madurant.