Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de juliol del 2012

El capvespre d'ahir dimarts, dades, garbí i més calor


El capvespre d'ahir dimarts amb algun núvol alt i amb calitja degut a les partícules de l'incendi de l'Alt Empordà.


La jornada d'ahir dimarts 24 de juliol, es va tornar a presentar assolellada, amb algun núvol alt poc important al vespre, la presència esporàdica d'algun núvol baix esquifit i amb la companyia indesitjable de partícules de fum que donaren un color una mica ataronjat al capvespre, tal com podem veure a les fotografies de la posta de sol. També cal destacar que degut a la manca de vent, el cel asserenat i la permanència de l'aire més fresc que entrà el passat dilluns des del nord-est, propicià una nit força fresca.

Pel que fa a altres dades d'ahir dimarts a Palamós., temperatura màxima 25,1ºC, mínima força fresca amb 16,6ºC. Vent predominant de component sud al centre del dia, a 10/15km/h, ratxa màxima 27 km/h. Estat de la mar amb maror mar endins (ones de 0,7m a les 13:00h davant del cap de Begur) i marejol arran de costa, sobretot a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 61%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado



Posta de sol d'ahir dimarts.


D'altre banda, sembla que en les properes hores el protagonista a Palamós serà el vent de garbí, el qual, pot superar els 16 nusos durant aquest migdia, situació que s'allargaria fins el vespre. Com sempre, cal tenir en compte que l'estat de la mar pot alterar-se fins assolir maror, complicant les activitats que es puguin fer al medi marí.

Aquest vent del sud-oest, acompanyarà l'arribada d'una marcada llengua d'aire càlid del nord d'Àfrica, amb temperatures de 20ºC a uns 850hPa, entre dimecres i divendres, situació que faria pujar de manera puntual els termòmetres fins als 34/36ºC al prelitoral gironí i barceloní, amb valors propers a 40ºC a les planes de Ponent i interior de Tarragona.

De cares al divendres a la tarda i durant el dissabte, l'arribada d'un solc amb una mica d'aire més fred en alçada, pot fer que creixin algunes tempestes al Pirineu, especialment a l'occidental, i comarques de Ponent. No es descarten alguns ruixats locals en altres punts del nord de Catalunya entre la nit de divendres i el dissabte, amb una refrescada de les temperatures momentània, ja que a partir del diumenge tornaria l'ambient càlid i assolellat, amb el permís dels possibles núvols baixos de torn que es pugin formar.
A destacar també el retorn del vent de tramuntana amestralada, durant la nit de diumenge a dilluns, al Golf de Lleó, encara que per sort a hores d'ara no sembla que hagi de ser gaire intensa en terra ferma, situació que anirem perfilant en la previsió del cap de setmana.



Mapa de temperatuta a 850hPa prevista per dijous a les 18:00h. La llengua d'aire càlid arriba als 25ºC a sobre les Balears a uns 1500msnm, fet que pot comportar temperatures tòrrides a l'interior de Mallorca.