Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 3 de juliol del 2012

Tarda de Cirrus uncinus i dades del dia


Cirrus uncinus vistos ahir a la tarda a Calonge.


Ahir a la tarda, el cel també es va voler recordar d'en Toni Nadal i ens va obsequiar amb la presència d'uns bonics Cirrus uncinus.

Aquests núvols alts que recorden les urpes d'un felí, apareixen entre els 6000/12000 metres d'alçada i a temperatures inferiors als -50ºC. Coneguts popularment com a cues de cavall, es caracteritzen per la seva aparença fibrosa i la forma de ganxo.
Sovint, anuncien la proximitat d'un sistema frontal i possibles precipitacions.

Els Cirrus uncinus es formen de la mateixa manera que els altres tipus de Cirrus. Els seus filaments característics amb forma de ganxo, són producte de l'acció de la cisalla en la velocitat del vent en alçada, just per sota del nivell on es formen els cristalls de gel que formen el núvol. Quan els cristalls de gel descendeixen per efecte de la gravetat, el vent els arrossega pel cel a gran velocitat, llavors és quan apareixen les característiques formes de ganxo.

Com en el cas de tots els Cirrus, els Cirrus uncinus denoten la presència de vapor d'aigua en nivells alts de la troposfera i poden ser l'indici d'un canvi de temps., a més, com que també van associats a forts vents en alçada, poden indicar la presència del corrent en raig i turbulències pels avions.

Més imatges dels Cirrus uncinus d'ahir a la tarda

















Pel que fa a les dades d'ahir dilluns 2 de juliol a Palamós., temperatura màxima 23,5ºC, mínima 18,1ºC. Estat del cel amb abundants núvols baixos de bon matí i cel dominat pel Sol la resta del dia, amb algun núvol alt. Vent de garbí a 5/10km/h de mitjana a partir del migdia i vent del nord de matinada entre fluix i moderat, ratxa màxima 42km/h N. Estat de la mar amb maror mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 50%. Dades de meteoclimatic.com