Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 de juliol del 2012

Stratocumulus stratiformis undulatus i dades d'ahir dijous


Stratocumulus stratiformis undulatus a sobre Calonge.


La imatge superior és una de les moltes instantànies que vaig fer als espectaculars Stratocumulus stratiformis undulatus que hi van haver ahir a la tarda a Calonge.

Aquestes formacions nuvoloses, conegudes com a núvols corró, encara que semblin estàtiques, si les mirem amb una seqüència d'imatges a càmera ràpida o en format "time lapse", es pot veure com giren sobre un eix central com si fos un corró, d'aquí ve el seu nom.

Els Stratocumulus, són un tipus de núvol baix que pot ser freqüent a l'estiu i apareix a les nostres contrades per sota dels 2400msnm.
Aquesta situació té lloc quan entra una mica d'aire fred en nivells baixos i mitjos de la troposfera, sobretot en situacions de nord, i en superfície hi han lleugeres corrents convectives generades per la mateixa radiació diürna i vents d'origen marítim.
Tot i la seva petita extensió vertical, limitada per l'estabilitat de la capa superior, són un factor que pot per fer la guitza als banyistes. Visualment, es tracta de masses fosques i arrodonides, en general en grups, línies o ones.



Espectacular núvol corró.


En el cas que ens ocupa avui, veiem els curiosos i espectaculars Stratocumulus stratiformis undulatus o núvols corró.
La seva formació s'originà pels lleugers corrents convectius que hi havien en superfície, degut a l'escalfament diurn, juntament amb vents en cisalla (vents de diferent direcció i intensitat), responsables de la forma que adoptaren els núvols, fent-los girar sobre si mateix en un eix central.
Aquesta cisalla la veiem reflexada en el fet que en superfície, ahir a la tarda, bufava vent fluix de component sud i est, mentre que a uns 1500 metres (nivell de condensació) hi havia vent de component nord i oest, juntament amb una temperatura força fresca, d'uns 10ºC i força humitat, contrastant amb la temperatura superficial que rondava els 25ºC.



Mapa de temperatura a uns 1500 metres. Veiem com rondava els 10ºC.



Mapa de vent i humitat a 1500 metres a les 15:00h. Veiem com bufava mestral a uns 10 nusos i hi havia una bossa d'humitat.



Mapa de temperatura i vent en superfície a les 15:00h. Veiem com bufava xaloc a 5 nusos i hi havien uns 25ºC.

Més imatges dels curiosos Stratocumulus stratiformis undulatus d'ahir a la tarda a Calonge


























Pel que fa a les dades meteorològiques d'ahir dijous 12 de juliol a Palamós., temperatura màxima 22,8ºC, mínima 18,9ºC. Estat del cel amb abundants núvols baixos de bon matí, cel asserenat al migdia i nou augment dels núvols baixos a la tarda/vespre. Vent de component nord o nord-est de matinada, a 10 nusos, i vent de component sud i est al centre del dia, a 5/10 nusos, ratxa màxima 27 km/h NE. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 59%. Dades de meteoclimatic.com



Al migdia hi havia marejol i un cel asserenat.



El cel asserenat no durà gaires hores i a primeres hores de la tarda ja començaven a venir més núvols baixos.