Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 d’octubre del 2012

Es preveu un episodi neutre o feble de "El Niño"

Mapa d'anomalies en la temperatura oceànica de la setmana passada on veiem que les aigües centrals i orientals de l'Oceà Pacífic són entre 1/2,5ºC més càlides que l'habitual.


Segons l'Organització Meteorològica Mundial, hi ha la possibilitat que en aquest mes es formi un episodi del Niño d'intensitat feble i que persisteixi fins a l'hivern de l'hemisferi nord, segons l'últim Butlletí del Niño / La Niña.

El fenomen de El Niño és degut a les interaccions produïdes a gran escala entre l'oceà i l'atmosfera. Es caracteritza per l'aparició d'unes temperatures inusualment càlides a la superfície de la part central i oriental del Pacífic tropical, mentre que, en aquestes mateixes regions, durant els episodis de La Niña es donen temperatures inusualment fredes. Tant El Niño com La Niña són fenòmens que tenen una gran influència en el temps i el clima del món sencer.

"La nostra capacitat per a realitzar prediccions climàtiques estacionals amb antelació ha millorat notablement gràcies a uns majors coneixements científics sobre els fenòmens del Niño i La Niña" va dir el secretari general de l'OMM, el senyor Michel Jarraud. El Butlletí actual del Niño / La Niña, és una publicació en suport dels serveis climàtics que s'ha convertit en una important eina per a la reducció dels riscos de desastres naturals, la gestió de l'aigua o els sectors de l'agricultura i la salut.

L'OMM encapçala les iniciatives internacionals destinades a millorar els serveis climàtics, en particular, mitjançant el subministrament de prediccions estacionals i de projeccions climàtiques regionals, amb la finalitat d'ajudar els països a fer front a la variabilitat del clima i adaptar-se al canvi climàtic.
A la reunió extraordinària del Congrés Meteorològic Mundial que se celebrarà a finals d'octubre, es decidirà sobre el pla d'execució del Marc Mundial pels Serveis Climàtics.

El Butlletí del Niño/ La Niña, és una publicació fruit del consens, que es basa en la informació facilitada pels centres de predicció climàtica i pels experts de tot el món. Està reconegut com a font autoritzada d'informació sobre un fenomen que pot influir considerablement en la vida i els mitjans de subsistència de la població de nombroses parts del món.

Durant el juliol i l'agost d'enguany, la temperatura de la superfície de l'oceà Pacífic tropical va pujar i es van superar els llindars d'un episodi feble del Niño, segons s'indica en el Butlletí. Tanmateix, encara no s'han donat les condicions atmosfèriques (pressió a nivell del mar, vents alisis i nuvolositat) característiques del Niño. Cal que es produeixi una resposta atmosfèrica perquè El Niño tingui repercussions en el clima a escala mundial. Així doncs, es considera que el sistema oceà-atmosfera, en conjunt, roman en un estat neutre (no es donen condicions característiques del Niño ni de la Niña), però és "més probable que improbable" que el sistema tingui una resposta d'acord amb El Niño en el moment oportú.

Segons la majoria dels models de predicció climàtica, és bastant probable que durant l'octubre es donin les condicions característiques d'un episodi de El Niño i que aquestes perdurin durant l'hivern de l'hemisferi nord. Si efectivament arriba a formar-se un episodi de El Niño, és molt probable que la seva intensitat sigui feble, segons el Butlletí de l'OMM. Tanmateix, no es pot descartar la possibilitat que es mantinguin les condicions neutres.

És important tenir en compte que El Niño i La Niña no són els únics factors que condicionen les característiques climàtiques a escala mundial. Les condicions a l'oceà Índic i l'oceà Atlàntic tropicals, per exemple, poden influir de manera important en les característiques climàtiques de les zones continentals de l'entorn.

Durant els propers mesos els experts en predicció climàtica seguiran facilitant interpretacions més detallades de les fluctuacions del clima regional, que comunicaran als serveis meteorològics i hidrològics nacionals.

En cas de donar-se unes condicions marcades de fenomen de El Niño, es poden produir els següents efectes en els propers mesos, però ara com ara no sembla que aquests hagin de ser molt acusats o, fins i tot, en alguns casos poden ser inexistents.

Conseqüències per al sud-est asiàtic:

Pluges escasses.
Refredament de l'oceà.
Baixa formació de núvols.
Períodes molt secs.
Alta pressió atmosfèrica.

Conseqüències del fenomen de El Niño per Amèrica del Sud:

Pluges intenses.
Escalfament del Corrent d'Humboldt o Corrent del Perú.
Pèrdues pesqueres.
Intensa formació de núvols.
Períodes molt humits.
Baixa pressió atmosfèrica.

A la nostra zona, en anys on hi hagut un fenomen intens de El Niño, les pluges i les nevades s'han incrementat, segons es despren de les observacions efectuades.