Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 25 d’octubre del 2012

Ruixats per les properes hores i tramuntana molt freda pel cap de setmana

El cel amb cabretes d'aquesta tarda que indica un canvi de temps.


La presència d'abundants Altocumulus floccus al llarg d'aquesta tarda i la sortida de sol rogenca que hem tingut aquest matí, ens indiquen un proper canvi de temps que ja fa dies que marquen els models numèrics.

Aquesta nova situació meteorològica, es produirà pel pas d'una pertorbació força activa provinent de l'oest de la Península Ibèrica, amb pressions en superfície d'uns 1000hPa. Aquesta borrasca ens enviarà un actiu front de pluges entre la matinada i matí del divendres, facilitant que pugui ploure amb moments de marcada intensitat a bona part de les comarques gironines, però especialment cap a l'Alt Empordà i a tota la costa.


Mapa de precipitació prevista acumulada entre les sis i les set del matí d'aquest divendres.


Amb el pas de les hores i al llarg del dissabte, aquesta pertorbació acabarà situant-se al Golf de Gènova, provocant una entrada sobtada de la tramuntana, amb un màxim d'intensitat entre el vespre de dissabte i el matí de diumenge.

Cal destacar que aquesta entrada de vents del nord arrossegarà una massa d'aire fred polar, com si fos a l'hivern, amb isotermes de -4ºC a 850hPa. Això farà que la temperatura de sensació sigui plenament hivernal, fent que la roba d'abric sigui imprescindible i les primeres calefaccions s'hagin d'encendre.

Com sempre, amb la previsió del cap de setmana detallarem més aquestes qüestions.


Mapa sinòptic previst per aquest diumenge. Veiem com entre l''anticicló de l'oest i centre d'Europa i la borrasca del Golf de Gènova, ens arriba una massa d'aire fred que comença a l'Àrtic i que pot arribar als -25ºC a 500hPa.


Mapa d'isotermes a 850hPa previst per diumenge, veiem com es pot arribar a -4ºC a uns 1400m.


Pel que fa a les dades meteorològiques d'avui dijous 25 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 19,8ºC, mínima 13,7ºC. Estat del cel amb núvols abundants, sobretot formats per núvols baixos i mitgencs. Pluja inapreciable, han caigut quatre gotes a la tarda. Vent molt fluix de direcció variable o calma, ratxa màxima 11km/h. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins (onatge sig. de 0,35m davant el cap de Begur a les 13:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 86%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Més fotografies dels Altocumulus floccus que assenyalen el canvi de temps previst per les properes jornades: