Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 de setembre del 2015

12 i 13 de setembre: el rentabótes, el "cévenol" i 32ºC a l'Empordà

Surfistes gaudint amb la mar de fons d'ahir diumenge a Torre Valentina. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tot i que el passat dilluns us vaig explicar que les temperatures màximes tornarien a rondar els 30ºC cap l'interior de la comarca baixempordanesa, finalment aquesta previsió es va quedar curta. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, ahir diumenge 13 de setembre, es van superar clarament els 30ºC, ja que es va arribar fins a 31,8ºC a Monells o 31,3ºC a La Tallada d'Empordà., fins i tot, a la comarca veïna de l'Alt Empordà es van assolir 32,2ºC a Darnius o 31,5ºC a Cabanes.
Segons Meteoclimatic, també es van registrar 31,7ºC a Les Olives o 30,5ºC a Calonge.

Aquestes elevades temperatures vàren ser fruït de l'arribada d'una massa d'aire càlid, empesa pels forts vents de component SO que bufen en altura, a causa de la presència d'una pertorbació al davant de La Bretanya, a més, el vent de component SSO que va bufar en superfície va arribar reescalfat cap al prelitoral. Per contra, aquest mateix vent sol arribar més fresc a la línia costanera i per això a Palamós vàrem tenir una màxima de només 23,8ºC, però amb molta xafogor.


Bandera vermella ahir diumenge a la Platja de la Fosca a causa de la mala mar i els forts corrents de ressaca.


A part de les elevades temperatures, ahir diumenge va entrar en escena un dels actors meteorològics més habituals d'aquestes dates: el rentabótes.
Tal com podeu veure al recull d'imatges, ahir diumenge es va observar una notable alteració marítima, amb forta maror (ones d'entre 1 i 1,5 metres), degut a la mar de llevant.
Aquest fet va obligar a posar la bandera vermella de prohibició al bany a la platja de la Fosca i la bandera groga de precaució a Castell i a la part dreta de l'espigó de la platja Gran.

El rentabótes, com ja he explicat en antics posts, és un temporal de llevant que sol aparèixer a principis o mitjans del mes de setembre, tal com recull el saber popular dels habitants de la Costa Brava.
El seu nom prové del fet que aquest temporal de mar (en ocasions també acompanyat per pluges), coincideix amb el període de la verema.
Com ja coneixeu, la vinya ha estat i és un cultiu molt extés a les comarques empordaneses des de temps immemorials. Doncs bé, antigament s'aprofitava el fort onatge o la pluja que podia caure (si es donava el cas) per netejar les bótes de vi que en aquesta època de l'any es troben buides, les quals s'havien de preparar per omplir-les de nou.
La manca d'una xarxa d'aigua corrent, juntament amb les baixes reserves d'aigua en pous i fonts que hi havia després de la sequera estiuenca, feia que aquest temporal de mar fos molt esperat.


Forta maror ahir diumenge a Torre Valentina.


Aquest temporal de mar, amb mar de llevant i el fort corrent de ressaca, fou provocat per dos factors.
La presència d'un anticicló centrat al damunt de Rússia, el qual abraçava tota l'Europa Oriental, provocava que les isòbares tinguessin un llarg recorregut marítim. Juntament amb aquesta situació sinòptica, bona part del Mediterrani Occidental es trobava sota els efectes d'una àrea de baixes pressions, amb vents de component sud i sud-est carregats d'humitat.

Aquests vents càlids i humits no van tenir més remei que ascendir per culpa dels inclinats relleus que representen les muntanyes Cévennes (França). L'ascensió de la massa d'aire carregat d'humitat i la presència d'un embossament d'aire fred en altura, crearen una forta inestabilitat que facilità el creixement de potents tempestes i sistemes convectius de mesoescala al sud-est de França, sobretot en els departaments de l'Hérault i del Gard. Les precipitacions derivades d'aquesta situació arribaren a superar els 300 mm en poques hores, com per exemple a la localitat de Lodève, causant greus inundacions.
Aquest episodi de pluges torrencials que va caure durant la nit del dissabte i ahir diumenge, és coneix amb el nom de "cévenol".

Un episodi "cévenol" es caracteritza pel creixement d'enormes núvols convectius alimentats per un règim de vents del sud-est molt humit, provinent del golf de Lleó. Això provoca precipitacions orogràfiques a les muntanyes de Cévennes, les quals també acaben afectant la plana. Un episodi de "cévenol" dura de 24 a 76 hores i dóna quantitats mitjanes d'aigua d'entre 200 i 400 mm (rarament fins a 600 o 700 mm durant els episodis més intensos que poden durar quatre dies).
Els principals departaments afectats per aquestes pluges són aquells que tenen una part del seu territori a la regió de Cévennes: Ardèche, Gard, l'Hérault i Lozère.





Sortida de sol d'ahir diumenge amb núvols prims i mar de fons.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge al Baix Empordà, van ser entre 3 i 4 graus més altes cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a la costa la pujada fou més modesta, amb registres entre 1 i 2ºC més alts.
La màxima més alta va registrar 31,8ºC a Monells, per contra, la màxima més curta foren els 23,8ºC de Palamós.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van tenir canvis poc destacables a l'interior, però a la costa van baixar entre 0,5 i 3ºC. Els registres van oscil·lar entre els 16,1ºC de Castell d'Aro, com a mínima més fresca, i els 20,8ºC de Palamós-La Fosca, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 13 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,8ºC (16,7ºC)., La Tallada d'Empordà 31,3ºC (16,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,1ºC (16,2ºC)., Torroella de Montgrí 30,0ºC (17,0ºC)., Castell d'Aro 27,8ºC (16,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 13 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 20,5ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia s'observaren 6/8 Ci, Cc i As, acompanyats per alguna iridiscència., al llarg del matí el sol també es va veure acompanyat per entre 4/8 i 5/8 Ci, Cc i As., a la tarda es van mantenir els núvols alts i mitjans, amb 5/8 Ci i Ac., al vespre es van veure 4/8 Ci i Ac, a més, també van aparèixer núvols baixos amb entre 3/8 o 4/8 Sc i St. Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del OSO i SSO, a 2 km/h i moltes estones de calma., a partir de les 09:00h vent del SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del SO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 37 km/h SSO. Estat de la mar amb maror o forta maror (ones d'entre 1 i 1,5 metres), mar de fons del ESE., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos d'ahir diumenge, amb mar de fons a Torre Valentina






Bandera groga a la platja de Castell el passat dissabte, a causa de la mar de fons.


Finalment, només falta afegir que el passat dissabte 12 de setembre, a Palamós es va poder observar com la mar es començà a alterar, degut a la presència de mar de fons del SE, amb un xic de maror (ones de 0,5 metres). Com podeu veure a la imatge superior, la mar de fons va aconsellar que es posés la bandera groga a la platja de Castell.

Un altre dels aspectes destacats de la jornada va ser la forta sensació de xafogor. Al migdia, a causa d'una temperatura màxima que va arribar fins als 26ºC i a un grau d'humitat relativa que voltava el  90%, la sensació de xafogor era de 35ºC.
Cal tenir present que l'estuba no només ens afectà de dia, ja que la temperatura mínima fou tropical, amb 21,0ºC.


Imatge del radar meteorològic el passat dissabte a les 20:45h. Veiem traces de pluja a Palamós.


L'elevada sensació de xafogor es va veure agreujada per la caiguda d'alguna roina o petit plugim inapreciable durant el vespre, a causa del pas d'un front molt desgastat.
Aquestes gotes anecdòtiques deixaren uns espectaculars 0,2 mm a Les Olives o 0,1 mm a Calonge.

En relació a les temperatures màximes registrades el passat dissabte al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser entre 1 i 3ºC més altes que les del dia anterior, amb els 28,7ºC de Calonge o de Les Olives, com a màximes més caloroses, i  els 24,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una pujada molt forta, amb valors entre 5 i 8ºC més elevats, comparats amb els del dia abans.
Els 16,3ºC de Monells es quedaren com a mínima més fresca, per contra, els 21,5ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat dissabte 12 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,2ºC (17,5ºC)., Torroella de Montgrí 28,0ºC (19,6ºC)., Monells 28,0ºC (16,3ºC)., La Tallada d'Empordà 28,0ºC (16,9ºC)., Castell d'Aro 26,8ºC (17,8ºC).


Núvols i clarianes el passat dissabte 12 de setembre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Altres dades meteorològiques del passat dissabte 12 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 25,7ºC, mínima 21,0ºC. Estat del cel: a primeres hores 3/8 Ci i Ac, a més de 4/8 Cu i Sc., matí amb sol i 4/8 Ac, a més d'entre 3/8 i 4/8 Cu i Sc., migdia i tarda amb clarianes o resol i 6/8 Ac floccus i 4/8 Cu i Sc., vespre 7/8 Cu i Sc, plugim i roina inapreciable. Vent: fins les 07:00h vent en calma o SSO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component ESE, SE i S, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 16 km/h SSO. Estat de la mar amb un xic de maror (ones de 0,5 m), mar de fons del SE., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sol i cúmuls en creixement el passat dissabte a les 14:00h. Font: càmera web de Sant Daniel Calonge.