Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 de setembre del 2015

Arriba la primera llevantada de la tardor

Mapa de superfície i precipitacions previst per avui dimarts a la tarda. S'observa una situació de llevant.


La monotonia meteorològica de les darreres jornades donarà un tomb de 180º en les properes hores, gràcies a l'arribada de la primera llevantada de la present tardor astronòmica.
Tal com podeu observar en el mapa superior, la presència d'un potent anticicló al nord d'Europa allargassat d'est a oest, farà incidir un marcat flux de llevant cap a les costes catalanes i del País Valencià durant avui dimarts i en dies posteriors.
Amb els vent humits de llevant generats per aquesta situació i l'embossament d'aire fred en altura que ens afecta, amb isotermes de -18ºC a 500hPa, crearà una atmosfera potencialment molt inestable.
A Palamós, al llarg d'avui dimarts i demà dimecres, es preveu que puguin crèixer grans núvols de desenvolupament vertical, els quals poden descarregar ruixats en qualsevol moment del dia i amb moments de forta intensitat, a més, no es descarta que les precipitacions també vagin acompanyades de tempesta.

En principi, les acumulacions d'aigua d'avui dimarts poden rondar els 10 o 20 mm al final de la jornada a la nostre vila, no obstant, com que els ruixats poden caure de forma sobtada caldrà vigilar els indrets inundables i, a més, no es descarta que es puguin superar aquests registres previstos. De cares a demà dimecres la pluja continuarà afectant-nos i es podrien seguir acumulant litres.
En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya, ha emès un avís de perill moderat per acumulació de 100 mm de pluja en 24h a les Comarques Gironines, així com un avís per intensitat de pluja superior als 20 mm en 30 minuts per avui dimarts.


Mapa d'alçada de l'onatge previst per dimecres a les vuit del matí. S'esperen onades de 2,5/3 metres.


A part dels ruixats, com és habitual, la llevantada anirà alterant de forma progressiva l'estat de la mar, amb notable mar de fons. Degut al llarg recorregut marítim de les isòbares, es preveu que avui a la tarda hi hagi forta maror generalitzada en el nostre sector costaner (ones de 2,5 metres) i a partir de la nit la mar s'anirà alterant més, amb maregassa (ones de 2,5/3 metres).
Al llarg de la nit/matinada de dimarts a dimecres, una baixa relativa emergirà des del nord d'Àfrica i anirà a parar al sud de les Balears. Això reforçarà el flux de llevant, amb la qual cosa, el temporal de mar continuarà amb força i les ones podran arribar als 3/4 metres d'alçada en el nostre sector costaner, al llarg del dimecres.


Mapa de pressió en superfície previst per demà dimecres. Veiem una clara situació de llevantada.


En relació al vent de llevant, aquest també anirà incrementant-se al llarg del dia d'avui i a la tarda/vespre podria bufar a uns 15/20 km/h de mitjana, assolint alguns cops de 30 km/h. De cares a demà dimecres, tal com podeu veure al mapa inferior, les ratxes de vent poden arribar als 40/50 km/h (22/27 nusos) a les hores centrals del dia.
Com sempre succeeix en aquests casos, es recomana anar seguint les actualitzacions de les previsions del temps pels mitjans oficials.


Mapa de ratxes de vent previstes per dimecres a les 14:00h.