Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de setembre del 2015

Retalls d'història: la nevada del 12/01/1945

Foto captada des de la Plaça Murada, amb el port i les barques cobertes de neu a l'any 1945.


El mes de gener de l'any 1945 va ser un dels mesos més freds de tot el segle XX, degut a una entrada  sense aturador d'aire polar. A Girona van tenir una temperatura mitjana mensual de només 4,3ºC, la mitjana de les màximes va ser de 9,2ºC i la mitjana de les mínimes fou de -0,6ºC, a més, el dia 12 van recollir 15 cm de neu. Com podeu veure a les dues fotografies, a Palamós la nevada també va ser molt important.

L'onada de fred d'aquell mes va durar des del dia 3 fins al dia 17, no obstant, en dies posteriors, concretament els dies 19, 25 i 28, van tornar a arribar masses d'aire fred, però amb menys força.
En un principi, aquesta onada d'aire fred va ser seca a la nostre zona, ja que va entrar amb vent de tramuntana. Aquest vent gèlid, sec i persistent, es va canalitzar entre l'anticicló de l'oest del continent, el qual es trobava allargassat nord-sud, i la presència d'una pertorbació a Itàlia. Malgrat tot, la pertorbació italiana va atreure una altre pertorbació que va baixar directament des de l'Àrtic, a més, l'anticicló de l'oest d'Europa es va unir amb l'anticicló que hi havia a Escandinàvia i a Rússia.

Aquest fet i la presència d'una baixa centrada al sud de les Balears, el dia 12 va provocar una entrada d'aire humit del Mediterrani que es va barrejar amb l'aire fred que teníem, amb isotermes de -10ºC a 850hPa al Pirineu i de -5ºC a Mallorca, com era d'esperar, la nevada estava servida.


Vista des de la Plaça del Pedró, amb el paisatge nevat a l'any 1945. Veiem la zona de les Pites, el "Mataderu" i al fons Cap Gros.


Mapa sinòptic del 7 de gener del 1945. Veiem l'anticicló de les Açores allargassat nord-sud i una pertorbació situada a Itàlia. Entre els dos centres d'acció ens entrava una massa d'aire polar freda i seca amb vent de tramuntana, però alhora també baixava una altre pertorbació que podeu veure al sud de Noruega. 


Cinc dies després d'una entrada continuada d'aire fred polar que arribava sec degut a la tramuntana, la unió de l'anticicló de l'oest d'Europa amb el d'Escandinàvia-Rússia, i la formació d'una pertorbació al sud de les Balears, va provocar una nevada intensa el 12 de gener. 

A 850hPa hi havien isotermes de -10ºC que fregaven els Pirineus i de -5ºC fins a Mallorca.