Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 26 de setembre del 2015

25 de setembre: núvols alts i mínimes per sota dels 9ºC

L'albada d'ahir divendres amb núvols alts i lleugera mar de fons. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Ahir divendres 25 de setembre, a l'interior del Baix Empordà es va respirar un ambient de tardor avançada o de principis d'hivern durant la nit i primeres hores del dia.
L'absència de vent i l'estancament de l'aire fred en els indrets enclotats i planers, va fer devallar les temperatures mínimes per sota dels 9ºC a les estacions tradicionalment més fredes. En aquest sentit, trobem que a Monells es va baixar fins a 8,6ºC i a La Tallada d'Empordà fins a 8,9ºC.
A Palamós la fred també es va fer notar, ja que la mínima va devallar fins a 13,2ºC a La Fosca o 13,8ºC al centre del nucli antic.

Tot i l'ambient fred que hi va haver de matinada i a primeres hores del dia, les màximes encara es van poder enfilar fins als 27,5ºC a Monells i també a Les Olives, gràcies a un domini del temps assolellat.
Juntament amb el sol, al llarg de tot el dia van anar creuant-nos bandes de núvols alts formats per Cirrus i esteles de condensació dels avions que s'anaven eixamplant. Aquests núvols prims, tant els d'origen natural com els d'origen artificial, es formaren degut a la presència d'humitat i aire fred a les capes mitjanes de la troposfera, siguent un símptoma clar de canvi de temps.
Concretament, per avui dissabte està previst que ens passi un embossament d'aire fred en altura amb isotermes de -18ºC a 500hPa.
A Palamós esperem que això es tradueixi en un augment de la nuvolositat en varis nivells amb el pas de les hores, no obstant, de pluja no n'esperem o com a molt alguna gota anecdòtica a la nit., en canvi, a la meitat oest del Principat i prelitoral i interior de Barcelona hi podria descarregar algun ruixat de tarda.


Núvols prims ahir divendres a l'alba des de la platja de la Fosca i lleugera mar de fons.


En un altre ordre de coses, si ens fixem més detingudament en les màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes no van tenir grans canvis, no obstant, a Torroella de Montgrí la màxima va devallar 1ºC i a Palamós 6 dècimes.
Els valors van oscil·lar entre els 27,5ºC de Monells i de Les Olives, com a màximes més altes, i els 21,6ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 4 i 5 graus més baixes cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a Palamós la mínima va baixar 2ºC.
Els 8,6ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 14,1ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 25 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,5ºC (8,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,2ºC (9,1ºC)., La Tallada d'Empordà 25,6ºC (8,9ºC)., Torroella de Montgrí 23,7ºC (9,0ºC)., Castell d'Aro 22,8ºC (10,3ºC).

Més dades meteorològiques d'ahir divendres 25 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 13,8ºC. Estat del cel amb domini del sol, però aparició d'entre 3/8 i 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions. Vent: fins les 09:00h vent del NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h ENE. Estat de la mar amb un xic de marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)