Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de setembre del 2015

Dades d'ahir dilluns i previsió de garbinada intensa

Mapa de ratxes de vent previstes per demà dimecres a les 14:00h. El vent de garbí pot assolir cops de 55 km/h.


Després de la forta maror causada per la mar de fons de llevant del passat diumenge, es preveu que l'estat de la mar es torni a alterar notablement, sobretot al llarg de demà dimecres. En aquest cas, aquest nou temporal de mar estarà provocat per una situació de vent del sud-oest.

Tal com podeu veure al mapa inferior, la presència d'una profunda pertorbació tardorenca entre el mar Cantàbric i la Bretanya, juntament amb el pas d'un front molt desgastat, provocarà una clara situació de garbinada, reforçada per una inflexió de les isòbares i el marcat gradient isobàric previst.
A Palamós, esperem que el vent de garbí (amb component SSO) es vagi reforçant a partir d'avui al migdia, fins assolir uns 10 o 15 nusos de mitjana, amb alguna ratxa que pot arribar fins als 45 km/h al llarg de la tarda. Al contrari d'altres ocasions, la garbinada continuarà durant la nit.


Mapa de pressió en superfície previst per demà al migdia. Veiem la profunda borrasca atlàntica que provocarà la garbinada.


Tot i que avui dimarts el vent de garbí ja es farà sentir amb força a la badia palamosina, per demà dimecres es preveu que el vent de garbí es reforci més, ja que podrà arribar fins als 20 nusos de mitjana durant tot el dia, a més, ja de matinada notarem com aquest va augmentant d'intensitat.
Les ratxes de vent previstes per demà dimecres poden assolir els 55 km/h, tal com podeu veure al mapa que obre aquest post.

Com és habitual en aquests tipus de situacions amb vent fort i persistent de garbí, es preveu que la mar es vagi alterant cada vegada més a la badia de Palamós (fora de la protecció del moll Nou).
Al llarg d'avui dimarts tindrem maror a la tarda, però durant demà dimecres i al llarg de la nit/matinada de dimecres a dijous, hi pot haver forta maror amb un onatge que pot arribar als 2 metres d'alçada.


Mapa d'alçada de l'onatge previst per la nit de dimecres a dijous. Veiem com hi poden haver ones de 2 metres en el nostre sector costaner.


Mapa de vent en superfície previst per dimecres a les 14:00h. Veiem com el garbí pot bufar a uns 20 nusos de mitjana.


Pel que fa al temps passat, ahir dilluns 14 de setembre, a Palamós vàrem començar la setmana amb clars símptomes de l'arribada d'un altre canvi de temps, el qual en aquesta ocasió ens deixarà vent de garbí i núvols abundants en varis nivells troposfèrics, sobretot núvols alts i mitjans.
Els indicadors d'aquests canvis previstos van ser els abundant núvols prims que van anar creuant el cel tot el dia.
Al matí s'observaren entre 6/8 i 7/8 Ci, Ac i As, amb resol. A partir del migdia s'obriren clarianes intercalades amb 4/8 o 6/8 Ci, Ac i As que anaren desfilant amb rapidesa. A la tarda el cel es va continuar mantenint molt variable, amb 5/8 Ci spissatus i 4/8 Ac floccus i undulatus.


Cirrus spissatus observats ahir dimarts a la tarda des de Romanyà de la Selva. Indiquen un nou canvi de temps que entrarà en forma de garbinada.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir dilluns 14 de setembre al Baix Empordà, van tenir una forta baixada cap a l'interior, amb valors entre 4 i 6ºC més baixos que els donats el dia anterior., no obstant, a Palamós la màxima només va baixar 2 dècimes.
En aquest sentit, els 27,1ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 23,0ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar entre 1 i 2ºC, comparades amb les registrades el dia abans.
Els 14,5ºC de Monells van ser la mínima més baixa i els 19,3ºC de Palamós es quedaren com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 14 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,8ºC (14,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,8ºC (15,4ºC)., La Tallada d'Empordà 25,8ºC (14,9ºC)., Torroella de Montgrí 24,7ºC (15,9ºC)., Castell d'Aro 24,3ºC (15,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 14 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,6ºC, mínima 19,3ºC. Vent: fins les 04:00h va bufar vent del SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO i N, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 11:00h vent del NE i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del N, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima: 26 km/h NE. Estat de la mar amb un xic de maror i mar creuada, mar de fons del SE i mar de vent del NE., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,64 m a les 12:00h i de 1,17 metres a les 16:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)