Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de setembre del 2015

17 i 18 de setembre: nits fredes i núvols escarransits

Sol entre núvols i flors d'atzavares ahir divendres de bon matí. Foto mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 00:43).


Durant les dues últimes jornades, hem acomiadat la forta xafogor que vàrem patir dies enrera, a més, la mar s'ha anat abonançant de mica en mica. A tot això cal afegir-hi una devallada significativa de les temperatues mínimes, la qual cosa ha provocat que l'ambient hagi sigut notablement fresc de nit, de matinada i a primeres hores del dia.
Aquest canvi en la situació meteorològica, va estar propiciat pel pas d'un sistema frontal molt desgastat el dijous de bon matí, no obstant, aquest front va ser capaç d'obrir les portes a una massa d'aire molt més fresca i seca i a l'entrada de vent de component nord.

Entrant en detalls, com molt bé podeu comprobar a la foto que obre aquest resum meteorològic, ahir divendres 18 de setembre, a Palamós el dia va començar bàsicament assolellat, però s'apreciaren alguns intervals de núvols baixos que ajudaren a la formació d'uns tímids raigs crepusculars. Juntament amb aquests núvols decoratius, també es respirava un ambient notablement fresc, gràcies a una mínima de 16,7ºC i a l'existència d'aire de tramuntana.


Sortida de sol d'ahir divendres amb alguns núvols alts i baixos.


Temps assolellat, però fresc, ahir divendres de bon matí sobre la vila palamosina.


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir divendres 18 de setembre al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren entre 2 i 4ºC més baixes, comparades amb les del dia abans,  malgrat la presència del sol.
Els valors van oscil·lar entre els 25,9ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 22,1ºC de Calonge-Mas Pallí i de Palamós-Club Nàutic CB, com a màximes més baixes.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 4 i 6ºC cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a la costa van baixar 2ºC de mitjana.
Els 10,7ºC de Monells es quedaren com a mínima més fresca i els 17,5ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 18 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 25,8ºC (11,5ºC)., Monells 25,3ºC (10,7ºC)., Castell d'Aro 24,8ºC (11,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,7ºC (11,7ºC)., Torroella de Montgrí 23,3ºC (12,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 18 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 22,3ºC, mínima 17,5ºC (16,7ºC a La Fosca). Estat del cel: a 1ª hora 3/8 Ci i 3/8 Sc., matí assolellat i 3/8 Ci., tarda enterenyinda per núvols alts i mitjans, amb entre 5/8 i 6/8 Ci, Cs, esteles d'avions, a més de 3/8 Ac i 1/8 Sc, posta de sol rogenca. Vent: fins les 12:00h vent del NNO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del O, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir al matí, amb el sol entre núvols i el creuer Thomson Dream entrant a port








La lluna creixent il·luminada un 12% el passat dijous al vespre.


Per acabar el resum meteorològic dels dos darrers dies, tan sols falta mencionar que el passat dijous 17 de setembre, el pas del front que ens creuà de bon matí va ocasionar la caiguda d'alguna roina o plugim inapreciable. Aquest fet i l'obertura de clarianes per on s'escolaven alguns rajos solars, va deixar-nos un bonic espectacle en forma d'arc de Sant Martí doble.
A part d'aquest arc de Sant Martí i les quatre gotes anecdòtiques, a primeres hores del dia s'observaren 7/8 As, Cu i Sc. Després que hagués passat el front va quedar un matí assolellat, però acompanyat per boniques bandes de núvols mitjans, amb entre 3/8 i 5/8 Ac stratiformis radiatus.
A partir del migdia i al llarg de la tarda la nuvolositat va desaparèixer gairebé del tot, quedant tan sols 1/8 Ac. No obstant, amb l'arribada del vespre van aparèixer 1/8 Sc, juntament amb la lluna creixent il·luminada en un 12% i posicionada força baixa cap a l'oest.


Arc de Sant Martí doble a sobre de Palamós el passat dijous de bon matí. Font: el Temps de TV3.


Arc de Sant Martí doble a sobre de Palamós el passat dijous de bon matí. Font: el Temps de TV3.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dijous 17 de setembre al Baix Empordà, van ser 2 graus més baixes cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a la costa només baixaren algunes dècimes., a més, a Palamós la màxima va ser calcada a la del dimecres.
Els 29,5ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 24,3ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir pujades de fins a dos graus cap a l'interior, però a la costa es van mantenir estables o pujaren algunes dècimes.
En aquest sentit, els 14,7ºC de Castell d'Aro i de Monells van ser les mínimes més fresques, en canvi, els 19,8ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 17 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,1ºC (14,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,6ºC (16,2ºC)., La Tallada d'Empordà 28,0ºC (17,8ºC)., Torroella de Montgrí 27,6ºC (17,8ºC)., Castell d'Aro 27,0ºC (14,7ºC).


Altocumulus radiatus observats el passat dijous al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Altres dades meteorològiques del passat dijous 17 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 24,3ºC, mínima 18,4ºC. Vent: fins les 13:00h va bufar vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h S. Estat de la mar amb forta maror al matí (ones de 1,3 m), mar de fons del SSO, i mar creuada a partir del migdia (mar de vent del NNE i mar de fons del SSO)., mar endins també hi havia forta maror (onatge sig. de 2,46 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1001hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel serè el passat dijous al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).