Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 de setembre del 2015

19 de setembre: núvols en augment i torna la tramuntana

Cel tapat per núvols estratocúmuls ahir dissabte al vespre.


Ahir dissabte 19 de setembre, a Palamós vàrem poder gaudir d'un matí assolellat, però altre vegada a primeres hores del dia la sensació de fresca era molt patent, gràcies al vent fluixet de tramuntana i al fet que la mínima baixés fins als 15,3ºC.
Si a la costa l'ambient era molt fresc de bon matí, cap a l'interior de la comarca la fred es va imposar amb escreix degut al cel asserenat, ja que les mínimes van devallar fins als 10 o 11ºC, fins i tot, a Monells es va baixar fins als 9,2ºC.

L'atre protagonista del panorama meteorològic d'ahir dissbate va ser el progressiu augment nuvolós que hi va haver al llarg de la jornada. Tot i que a primera hora del dia el cel es va presentar asserenat, al llarg del matí van anar creixent alguns cúmuls decoratius, amb 3/8 Cu humilis. A partir del migdia els cúmuls van adquirir certa dimensió vertical i una més gran extensió, sobretot cap a la banda de terra, amb 4/8 Cu mediocris i Sc.
Juntament amb aquests núvols baixos, al llarg de la tarda s'observà l'arribada d'alguns altocúmuls provinents del nord, amb 4/8 Ac floccus, a més de 5/8 Sc. Amb l'arribada del vespre el cel va quedar gairebé tapat per una capa extensa d'estratocúmuls, amb 7/8 Sc.
Aquest augment dels núvols baixos fou causat per la presència d'un lleuger rebuf, degut al buit deixat pel vent de component N que hi havia al nord del Baix Empordà i un flux de direcció contrària amb component S i SE al sud de la Costa Brava.


Mapa de vent en superfície previst per les immediates hores. Veiem vent de tramuntana al golf de Lleó. 


Avui al matí en el nostre sector costaner s'imposarà el vent de tramuntana a uns 10/15 nusos de mitjana., cap al nord de l'Alt Empordà i mar endins la tramuntana podrà bufar a 25 nusos de mitjana. Aquest fet pot escombrar la nuvolositat que va aparèixer ahir dissabte a darreres hores del dia.
La tramuntana anirà desapareixent de la nostre zona a partir del migdia, però mar endins i al nord de l'Alt Empordà la tramuntana seguirà a 20 nusos de mitjana.
A Palamós, un cop la tramuntana hagi desaparegut, apareixerà un lleuger flux de component est o sud-est, però al llarg de la tarda tindrem vent de garbí a 5/8 nusos de mitjana.


Temps assolellat i Cumulus humilis observats ahir dissabte a les 12:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge). 


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret., per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 4 dècimes més baixa, en canvi, a Torroella de Montgrí va ser 1,3 graus més alta que l'assolida el dia abans.
Els 26,3ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta, per contra, els 22,0ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar en conjunt, però en uns llocs més que en altres., per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ser 1,7ºC més baixa, però a Castell d'Aro només va baixar 6 dècimes, comparada amb la mínima del dia abans., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els 9,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 16,7ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 19 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,3ºC (10,1ºC)., Monells 25,7ºC (9,2ºC)., La Tallada d'Empordà 25,4ºC (10,8ºC)., Torroella de Montgrí 24,6ºC (10,8ºC)., Castell d'Aro 24,5ºC (11,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 19 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 22,6ºC, mínima 16,7ºC (15,3ºC a La Fosca). Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component N, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del E, SE i SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h N. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 14:00h i de 1,64 metres a les 18:00h) ). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 70%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)