Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 de setembre del 2010

Arribada de la tardor i previsió



Aquest dijous quan ens llevem ja haurem entrat a la tardor astrònomica., concretament, la tardor arriba de manera oficial a les 05:09h de la pròxima matinada. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 31 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'hivern. L'hivern començarà el dia 22 de desembre.
L'inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, per l'instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, aquesta posició és quan el centre del Sol, vist des la Terra, creua l'equador celest en el seu moviment aparent cap al sud., quan això passa, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l'anomena equinocci de tardor. En aquest instant a l'hemisferi sud s'inicia la primavera. Com podrem observar, aquesta és l'època de l'any en què la longitud del dia s'escurça més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins més d'un minut més tard que el dia anterior i a la tarda es posa gairebé dos minuts abans, de manera que l'escurçament del dia es fa especialment apreciable a les tardes.

Eclipsi

Es produirà un eclipsi total de Lluna el dia 21 de desembre. Aquest eclipsi serà visible com a penombral, tot i que a la meitat occidental de la Península i a les Illes Canàries serà total. El primer contacte amb la penombra es donarà a les 6:29h (hora catalana), l'eclipsi parcial serà visible a partir de les 7:33h i el total a partir de les 8:41h, arribarà al màxim a les 9:18h, l'eclipsi total finalitzarà a les 9:53h , el d'ombra a les 11:1h i el de penombra a les 12:4 h.
D'altra banda, el 27 de novembre l'asteroide Iris serà ocultat per la Lluna poc després de la mitjanit.

Lluna plena

La primera lluna plena de la tardor es donarà el 23 de setembre, donant-se les següents 29 o 30 dies després. En aquesta tardor es donaran tres llunes plenes: 23 d'octubre, 21 de novembre i 21 de desembre.

Visibilitat dels planetes

Mart, Júpiter, Urà i, fins a mitjans d'octubre, Venus són visibles al capvespre. Seran visibles a l'alba: Saturn, des de mitjans d'octubre, i Venus des de novembre. Durant tota la tardor Venus es veurà molt brillant.

Pluges de meteors

La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracònides, el màxim es dóna cap al 8 d'octubre. La pluja de meteors més popular de la tardor és la de les Leònides, que es dóna al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Una altra pluja intensa és la de les Gemínides, el màxim ritme es dóna al voltant del 13 de desembre.

Constel.lacions

Pel que fa a les agrupacions fictícies d'estrelles conegudes com constel.lacions, al voltant de l'estrella Polar es veuran al llarg de la nit Cigne, Cassiopea, Óssa Menor i Girafa. Les constel.lacions eclíptiques visibles en aquest període van de Capricorn a Verge. Per sobre de l'eclíptica destacaran Pegaso i Andròmeda, per sota, Balena i Orió, així com les estrelles Siri i Proció.

Informació extreta de http://www.ign.es/ign/ca/IGN/home.jsp

Previsió per aquest dijous

Aquest dijous primer dia de tardor, tindrem un dia amb nuvolusitat abundant, no obstant, encara hi podran haver algunes clarianes al matí, malgrat tot, amb el pas de les hores el cel s'anirà carregant cada vegada més. A partir del vespre podrien caure alguns ruixats poc importants, no obstant, aquests ruixats i també alguna tronada, es podrien anar intensificant al llarg de la nit i provocar altre vegada algunes acumulacions d'aigua en zones propenses a aquest fet. Precaució. A la resta de demarcació es preveu un panorama semblant, amb precipitacions més importants com més a prop de l'Empordà i durant la nit/matinada de dijous a divendres.

La temperatura podrà pujar fins als 22/23 cº a la costa i fins als 24/26 cº a l'interior. La temperatura mínima pot baixar fins als 17/19 cº a la costa i fins als 14/16 cº a l'interior.

El vent a la nostra zona marítima bufarà a uns 4/6 nusos amb component sud-oest durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí de dijous hi haurà garbí a uns 8/10 nusos. A la tarda tindrem garbí a uns 12/15 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada o una mica de marejol, durant la nit/matinada de dimecres a dijous, amb una mica de mar de fons de sud-est. Al llarg del matí tindrem la mateixa situació. A la tarda hi haurà marejol arran de costa i maror mar endins.