Imatge de Les Salines de Janubio (Lanzarote).
Les Salines de Janubio són un espai creat per l'acció de l'home i la natura, aquest indret el vaig poder visitar durant la meva visita a Lanzarote. La seva formació va ser provocada per les erupcions volcàniques dels anys 1730-1736, les quals van fer desaparèixer el millor port natural de l'illa juntament amb la formació d'una barra de sorra que va aillar un petit estany costaner formant l'anomeda Caleta de Janubio, situada actualment al municipi de Yaiza.
La seva extensió és d'unes 168,6 hectàrees amb forma aterrassada, la qual cosa crea uns desnivells per on circula l'aigua marina., aquesta aigua marina actualment s'eleva cap a les terrasses superiors gràcies a uns motors, encara que antigament s'utilitzaven uns molins, com els que es veuen al damunt d'uns pilars al fons de la imatge de l'encapçalament. En aquestes terrasses l'acció del sol provoca l'evaporació de l'aigua i permet que cada vegada vagi augmentant més la seva concentració en sal fins a crear una salmorra, d'on finalment es podrà recollir la sal.
L'activitat d'aquestes salines comença a l'any 1895 i des de llavors la sal natural que se n'obté s'utilitza per la indústria de la conserva del peix, per la cuina, pel manteniment de piscines, com a sals de bany curatives i, fins i tot, per realitzar les tradicionals estores de Corpus de Lanzarote.
El seus valors patrimonials, arquitectònics, culturals, etnogràfics, paisatgístics i mediambientals, han declarat aquest indret com a Lloc d'Interés Científic per la Comunitat Canària i també és una Zona d'Especial Protecció per les Aus (ZEPA) segons la Unió Europea, ja que és un lloc de refugi, nidificació i cria d'aus aquàtiques migratòries.
El que més sorpendrà als visitants és la varietat de colors que poden adoptar les basses segons l'hora del dia i la seva composició, fent d'aquest indret un lloc excepcional pels pintors paisatgistes i pels fotògrafs, on aquest podran plasmar en les seves obres tots els colors que van des del rosat intens fins al blanc més pur.
Imatge de les diferentes coloracions rosades que adopten les basses.
Per què les aigües es tenyeixen de color rosat?
Aquestes coloracions rosades són un prodigi de la naturalesa, ja que són degudes a l'existència d'uns organismes capaços de viure en un medi amb alta concentració salina. El més important des del punt de vista de l'aqüicultura i des del punt de vista de l'alimentació de moltes espècies d'aus aqüàtiques com els flamencs, és un petit crustaci amb aspecte de gamba anomenat "Artemia salina". Aquest crustaci pot viure en aigües hipersalines de fins a 300 g/l., en certes condicions de grans concentracions de larves i ous d'aquesta espècie l'aigua es pot tenyir de color rosat, cal dir que els adults no tenyeixen l'aigua.
Un altre responsable d'aquestes coloracions rosades és una alga microscòpica anomenada "Duniella salina". Aquesta alga també serveix com a base alimentària pels flamecs, per la mateixa artemia, per rotífers, etç..
Una de les seves característiques és que posseeix una gran quantitat de pigments, a part de la clorofil.la, com per exemple els beta i alfa carotens.
La seva aparició és coincident amb la cristal.lització de la sal marina a les basses.
Finalment, trobem unes bacteries anomenades "Halobacterium salinarum i H. halobium"., aquests organismes del grup de les arqueobactèries, són considerats els més antics del Planeta. La seva capacitat de supervivència és tot un repte, ja que són els organimes que poden viure als llocs amb més alta concentració de sal.
El seu curiós metabolisme les pot fer habitar en indrets sense oxigen i amb altes dosis de radiacions ultravioletes., qualsevol altre organisme en les mateixes condicions acabaria morint, aquest fet ha cridat l'atenció de la NASA i actualment són objecte d'investigació genètica.