Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 de setembre del 2010

Un estiu molt sec



Tot i les nombroses jornades que hem tingut aquest estiu meteorològic (juny, juliol i agost) amb el cel cobert i algunes precipitacions, segons les dades recollides pel meu pluviòmetre, podem dir que ha estat un estiu molt sec. Aquest fet és degut a que les precipitacions han estat de molt escassa entitat, amb tant sols els 11,5 mm caiguts el 2 d'agost com a dada més destacada.

Aquesta manca de precipitacions es veu palesa amb la manca d'humitat superficial sobre el terreny, situació típica dels mesos estiuencs. No obstant, el fet d'haver tingut un hivern i primavera plujosos i algunes precipitacions minses però bastant regulars, han mantingut la vegetació en un estat força acceptable, sense gaire estrés hídric, fins i tot podem observar com l'herba del camp no s'ha acabat d'assecar del tot en molts indrets.

Analitzant les dades de precipitació que he pogut recollir, es pot afirmar que a Palamós els 35,5 mm caiguts el darrer trimestre, tant sols representen el 39,4 % del que marca la mitjana climàtica, la qual es troba situada en 90 mm.

Si ho mirem per mesos, veurem com els 12,2 mm caiguts a Palamós durant el mes de juny, només representen el 40 % de la precipitació mitjana que hauria d'haver caigut, la qual es sitúa en 30 mm.

Pel que fa al mes de juliol, podem dir que la pluja també hi ha estat molt escassa amb tant sols 2,4 mm recollits, això representa només el 12 % del que pertocaria segons la mitjana climàtica, situada en 20 mm.

Pel que fa a l'agost hem de dir que tot i les aparences, només han caigut 20,9 mm el que representa un 52 % del que hauria d'haver plogut, situat en uns 40 mm.


Veurem com es comporta la tardor meteorològica que acabem de començar (setembre, octubre, novembre).