Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 de setembre del 2010

Dia de tramuntana i núvols alts


Imatge dels núvols alts que s'han vist avui.


Durant el dia d'avui, els protagonistes des del punt de vista meteorològic, han estat els núvols alts i el vent de tramuntana. Observant el cel, s'ha pogut contemplar el pas de nombrosos núvols alts del tipus cirrus spissatus i cirroestrats. Aquests núvols formats per cristallets de gel, han anat creuant el cel amb molta velocitat, empesos pels forts vents del nord/nord-oest que bufen en capes altes de la troposfera, fins i tot, han arribat a desaparèixer gairebé del tot durant el capvespre. Aquests vents del nord també s'han traduït en superfície, ja que la tramuntana ha bufat a uns 12/15 nusos de vent sostingut i amb una ratxa màxima de 45 km/h, aquest fet ens ha donat un dia amb molt bona visibilitat. L'estat de la mar, per la seva banda, s'ha vist alterat amb ones d'1,2 m segons la boia de Puertos del Estado, tot i que arran de costa hi havia entre mar arrissada i marejol. La temperatura mínima ha baixat fins als 20,6 cº i la màxima s'ha enfilat fins als 26,2 cº.

Un altre fet destacable ha estat la humitat, ja que gràcies al vent de tramuntana aquesta ha devallat fins al 36 % , curiosament, el gir momentani del vent a garbí entre les tres i les cinc de la tarda, ha fet pujar la humitat durant uns instants fins al 83 %, tot i que ara ja ha tornat a baixar fins a uns 38 %, això és un clar exemple de la gran influència del vent, en el grau d'humitat que podem tenir.

Per les properes hores es preveu que la tramuntana es torni a intensificar, arribant a uns 15/20 nusos al nostre sector costaner, amb ratxes superiors. Mar endins hi tornarà a haver maror amb àrees de forta maror.

Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.