Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de setembre del 2010

Un estiu molt càlid



Segons l'AEMET, el trimestre juny-agost de 2010 ha estat molt càlid a la major part d'Espanya, arribant a unes temperatures mitjanes trimestrals que han quedat 1,4 cº per sobre del seu valor mitjà normal (període de referència 1971-2000), cosa que el situa com el vuitè trimestre estiuenc més càlid des de 1971, si bé en els darrers 10 anys hi ha hagut 5 casos, els corresponents als anys 2003, 2004, 2005, 2006 i 2009, en els que el trimestre juny-agost va tenir una major temperatura mitjana que l'actual.

El trimestre ha estat extremadament càlid a Extremadura i Andalusia occidental, amb unes temperatures mitjanes que van superar al voltant de 2 cº els valors normals. A la resta d'Espanya el trimestre va resultar molt càlid en general, amb anomalies tèrmiques compreses entre 1 cº i 2 cº, de manera que només a les regions cantàbriques, nord de Galícia i Castella i Lleó i algunes zones aïllades de l'est peninsular les anomalies, encara que positives, es van mantenir per sota de +1 cº, on en aquestes zones el trimestre va tenir caràcter càlid. A Balears les temperatures es van mantenir, amb petites diferències, al voltant dels valors normals, mentre que a les Canàries, seguint la tendència de les anteriors estacions, l'estiu ha estat de molt càlid a extremadament càlid, amb temperatures mitjanes entre 1 cº i 2 cº per sobre dels seus valors mitjans.

Cal destacar que les elevades temperatures mitjanes del trimestre estiuenc es van produir no tant per l'ocurrència de grans onades de calor, sinó per la gran persistència, al llarg dels mesos de juliol i agost, de les condicions de temps estable i calorós.
El mes de juny, a diferència dels dos mesos posteriors va tenir en general, temperatures normals o una mica més càlides que les normals, de manera que l'anomalia mitjana de temperatura sobre el conjunt d'Espanya va ser de +0,4 cº, resultant normal o lleugerament més fred del normal a les regions de l'interior peninsular i també a l'est d'Andalusia, mentre que per contra, va tenir caràcter càlid i fins i tot localment molt càlid a Galícia, a les regions de les vessants cantàbrica i mediterrània, al sud d'Extremadura i a l'oest d'Andalusia.

El mes de juliol va resultar molt càlid a tot Espanya, amb temperatures mitjanes que van superar en 2,1 cº els seus valors normals, arribant l'anomalia càlida a valors de l'ordre dels 3 cº en àrees del nord-est peninsular, oest d'Andalusia i sud de Castella la Manxa, siguent en conjunt el segon mes de juliol més càlid des de 1970.

El mes d'agost va ser també molt càlid en general, amb unes temperatures mitjanes que van superar de mitjana en 1,5 cº el seu valor normal. El mes va resultar extremadament càlid a Extremadura i Andalusia Occidental, amb anomalies tèrmiques superiors als 2 cº, arribant fins i tot, amb anomalies per sobre dels 3 cº al baix Guadalquivir, el que va fer que en nombroses estacions d'aquestes dues comunitats les temperatures mitjanes mensuals d'agost superessin els anteriors valors màxims de les respectives sèries històriques. A la resta de l'Espanya peninsular el mes va tenir en general un caràcter molt càlid, amb anomalies compreses entre 1 cº i 2 cº. Només a les regions cantàbriques, nord i est de Castella i Lleó, Aragó i zona de València les anomalies tèrmiques van quedar per sota d'1 cº, tot i que el mes també va tenir un caràcter càlid.



Temperatures mitjanes de l'estiu. Observeu com els últims anys aquestes han estat molt elevades.

L'episodi d'onada de calor més significatiu de l'estiu i el que va donar lloc als valors màxims absoluts es va registrar al final del trimestre, entre els dies 25 i 27 d'agost, afectant especialment a les regions mediterrànies, amb temperatures màximes que van arribar a assolir el dia 27 valors de l'ordre dels 44 cº en indrets de les províncies de València, Alacant i Múrcia. Això va fer que en nombrosos punts se superessin els anteriors rècords de temperatura màxima d'agost, com és el cas de València, València (aeroport), Múrcia, Múrcia (Alcantarilla), Saragossa (aeroport), Reus, Barcelona (aeroport del Prat) i Tortosa, en aquest últim cas amb una sèrie iniciada el 1880.
El valor màxim absolut en observatoris de la xarxa principal es va registrar l'esmentat dia 27 d'agost a Múrcia (Alcantarilla) i València, amb 43,0 cº, seguit de Lanzarote-aeroport amb 42,9 cº el dia 12 i de Saragossa -Aeroport i València-aeroport amb 42,8 cº.
Altres episodis de temperatures elevades, si bé no tant significatius com l'anteriorment mencionat, van tenir lloc del 4 al 13 de juliol, del 17 al 20 de juliol, del 27 de juliol a l'1 d'agost, del 9 a l'11 d'agost i del 21 al 22 d'agost, així com el día 12 d'agost a Canàries.
Les temperatures mínimes més baixes es van registrar a mitjans del mes de juny, corresponent el valor mínim observat a l'observatori de Navacerrada que va registrar -0,5cº a la matinada del dia 16 de juny, mentre que en capitals de província els valors més baixos es registrar a Lleó (Verge del Camí) amb 2,2 cº el dia 17 de juny, seguit de Segòvia i Terol amb 3,2 cº el dia 21 de juny.

Informació extreta de http://www.aemet.es/es/portada