Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 d’octubre del 2011

Colors de tardor en el castanyer d'Índia


Castanyes del castanyer d'Índia.


Malgrat les elevades temperatures que estem experimentant durant les hores centrals del dia, la tardor es va obrint pas i amb ella apareixen els colors típics d'aquestes dates, sobretot a les fulles dels arbres caducifolis., algunes vegades però, aquests colors ocres i marronosos, causats pel canvi d'estació i les temperatures molt més fredes que es produeixen de nit, també són deguts a l'estrés hídric i a les malalties provocades pels atacs de diverses espècies de fongs, com l'oïdi i el míldiu, siguent la causa d'un prematur assecament de les fulles, tal com ha passat aquest any.
La fotografia superior ens mostra unes castanyes de castanyer d'Índia, imatge típica d'aquestes dates.

El castanyer d'Índia (Aesculus hippocastanum) és un arbre caducifoli de la família de les hipocastanàcies, originari d'una petita àrea de les muntanyes dels Balcans, al sudest europeu, principalment al nord de Grècia, però també a Albània, a la República de Macedònia i a l'Àsia Menor. És àmpliament cultivat a tots els països de clima temperat (sobretot a Europa Central) i s'empra en molts casos com a arbre ornamental., segurament molts de vosaltres l'haureu vist plantant en places i jardins, mostrant les seves flors blanques i vistoses durant la primavera., també és força comú trobar els seus fruits escampats pel terra de les nostres poblacions...a veure qui s'atreveix a menjar-se'ls.

A diferència de les castanyes del castanyer (Castanea sativa) amb fruits dolços, els fruits del castanyer d'Índia són amargants i poden provocar gastrointeritis, midriasi i somnolència (la closca del fruit és tòxica).
Els saponòsids que contenen poden produir irritació de les mucoses digestives. Els escolòsids son capaços de produir dermatitis de contacte.

L'arbre pot arribar fins als 30 m d'alçada, adoptant una aspecte imponent en els exemplars més vells i més bells. L'escorça és d'un color marró grisós i té branques gruixudes acompanyades per unes marques molt característiques en forma de ferradura on hi creixen les fulles.
Les fulles tenen un color verd fosc, són peciolades, amb 5-7 folíols obovats, estrets cap a la base i amb un marge asserrat i irregular (solen fer uns 25 cm. de llarg).

Les seves flors blanques amb taques grogues i vermelles, s'agrupen en una inflorescència d'uns 12-32 cm de forma piramidal, erecta, i sobresurt per sobre de les fulles.

El fruit de 6cm de diàmetre, està encapsulat i presenta un aspecte espinós, encara que gairebé no punxa, a diferència del fruit comestible del castanyer.
Al seu interior hi trobem 2 petites llavors de color vermellós.

Aesculus és el nom llatí de l'alzina i hippocastanum significa castanya de cavall, ja que antigament els turcs utilitzaven el seu fruit per alleujar la tos i l'asma dels seus cavalls.

En català té aquests noms populars: Castanyer bord, castanya borda (fruit), castanya índia, castanyer agre, castanyer d'Índia, castanyer de cavall, castanyer de mal de queixal, castanyes bordes (fruit), castanyes de castanyer bord (fruit), pilongues (fruit).