Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de desembre del 2011

2011, l'any més càlid de la sèrie històrica


Sèrie de temperatures mitjanes (de l'1 de gener al 30 de novembre). Font: www.aemet.es


Recentment, l'Agència Estatal de Meteorologia, ha comunicat que l'any 2011 s'està comportant com l'any més càlid de la sèrie històrica. Les elevades temperatures que fins ara han pogut experimentar a l'Estat Espanyol, provoquen que el 2011 estigui tenint un caràcter extremadament càlid, amb una temperatura mitjana de 16,7º C, la qual supera en 1,49º C el valor mitjà del període de referència 1971-2000.
Aquest fet situa el present any com el més càlid de la sèrie històrica, a data 30 de novembre, amb una temperatura mitjana lleugerament per sobre de la de l'any 2006 que era el més càlid fins ara, amb 16,67º C.
Pel que fa a les precipitacions, ha plogut un 7% menys del que és normal.

Excepte a les Balears i en parts de Canàries, on les anomalies tèrmiques no arriben al valor de +1º C (encara que segueix sent un valor molt elevat), a la resta de l'Estat, el valor de l'anomalia mitjana oscil·la entre +1º C i +2º C.
On han tingut uns valors més elevats, d'uns +2º C, ha sigut al sud de Castella-la Manxa i algunes zones del País Basc i Catalunya.

Els dos primers mesos de l'any van ser una mica més càlids del que és normal i en tots dos, les temperatures mitjanes es van situar en una mitjana de 0,5º C per sobre dels valors normals. Després d'un mes de març amb temperatures pràcticament normals, tant el mes d'abril com el mes de maig van ser extremadament càlids a tot l'Estat Espanyol, amb unes temperatures mitjanes que van superar, respectivament, en 3,9º C i 2,9º C els corresponents valors normals.

El mes d'abril del 2011 va ser el més càlid en el conjunt de l'Estat, des de l'any 1951, amb més d'un grau de diferència respecte a l'any 1997 que havia estat l'any amb el mes d'abril més càlid, fins ara., mentre que el mes de maig va ser el tercer més càlid de l'esmentada sèrie històrica, només superat pel dels anys 1964 i 2006.


Pel que fa al trimestre estiuenc, es destaca que els mesos de juny i agost van ser molt càlids, amb una anomalia tèrmica mitjana de 1,5º C i 1,4º C, respectivament, mentre que el mes de juliol va tenir temperatures normals i va ser, curiosament, l'únic mes de l'any amb una anomalia tèrmica negativa de -0,1º C, siguent el mes de juliol menys càlid des del 2002.

Finalment, el trimestre setembre-novembre, seguint la mateixa tònica que es ve observant des de l'inici de l'any 2011, ha resultat molt càlid, amb unes temperatures mitjanes 1,8º C superiors al valor mitjà normal, sempre prenent com a referència el període 1971-2000.
El valor més elevat entre les anomalies tèrmiques mitjanes mensuals, es va observar al mes d'octubre amb +2,1º C, seguit del setembre amb +1,8º C i novembre amb 1,6 º C.

Les temperatures més elevades de l'any 2011 es van registrar al final de la segona desena d'agost, amb valors extrems que el dia 19 assoliren 42,5º C a Morón de la Frontera i 42,0º C a Sevilla-San Pablo i a Badajoz- Base de Talavera la Real.
També són importants les elevades temperatures registrades a l'última desena de juny, especialment entre els dies 26 i 29 al centre i nord peninsulars, registrant-se 41,º C a Bilbao-aeroport el dia 27 de juny i 40,9º C a Orense el dia 2. D'altra banda, cal destacar les temperatures diürnes excepcionalment altes que es van registrar a la primera desena d'abril, amb un valor màxim de 37,4º C a Múrcia el dia 9 d'abril, així com en la primera quinzena d'octubre, amb valors màxims per sobre de 35º C a l'oest d'Andalusia, amb un màxim de 36,5º C a Jerez el 12 d'octubre.

L'episodi de fred més important de l'any va ser el que va afectar la península en l'última desena del mes de gener, en què la fred va ser especialment intensa entre els dies 22 i 23. Les temperatures van baixar per sota de -10º C en zones muntanyoses i en alguns punts dels dos altiplans peninsulars. El valor mínim, en estacions principals, es va registrar el dia 23 de gener a Molina de Aragón amb -13,º C. Entre les capitals de província destaquen els valors registrats a Terol, amb -13 º C el dia 23 de gener i Sòria, amb -10,4º C el dia 26 de gener.



Percentatge de precipitació en relació a la mitjana, en el període comprès entre l'1 de gener i el 14 de desembre del 2011. Font: www.aemet.es


Precipitacions

L'any 2011 està siguent una mica més sec del normal en el conjunt de l'Estat Espanyol, on el dèficit de pluges més acusat es troba a l'extrem nord peninsular. La precipitació mitjana fins el 14 de desembre, arriba als 555 mm, quedant-se al voltant d'un 7% per sota del valor normal.

L'any va començar amb unes precipitacions una mica per sota dels valors normals, de manera que la precipitació mitjana en el conjunt dels mesos de gener i febrer es va situar al voltant d'un 15% per sota del seu valor mitjà normal.
Les precipitacions del trimestre primaveral van ser, per contra, lleugerament superiors al valor normal. Això va ser a causa de les abundants precipitacions del mes de març que van superar la mitjana en més d'un 65%., mentre que els mesos d'abril i maig van tenir precipitacions situades dins la mitjana.

Després d'un estiu sec, on la precipitació mitjana al conjunt de l'Estat, es quedà un 35% per sota del valor normal trimestral, el mes de setembre va ser el més sec de l'any, atès que la precipitació mensual només va ser una tercera part del que marca la mitjana , siguent el mes de setembre més sec des del 1988.
Octubre també va ser relativament sec, encara que no tant com el setembre, amb una precipitació mitjana mensual que es va quedar un 35% per sota del valor normal.
Per contra, el mes de novembre va ser humit a molt humit a la major part de l'Estat, especialment a prop del Mediterrani, amb una precipitació mitjana un 40% superior al valor normal d'aquest mes, de manera que durant el novembre, es va reduir notablement el dèficit de pluges acumulat des del mes de juny.

Al mapa superior, veiem que tan sols s'ha produït un superàvit relatiu de precipitacions a la major part de Catalunya, especialment acusat al litoral nord, així com en algunes parts de les Balears i Canàries i en algunes àrees d'Extremadura, sud de Castella i Lleó i àrees litorals d'Andalusia i València.
A la resta de l'Estat Espanyol, les precipitacions s'han quedat, en general, per sota del que és normal, siguent un 25 % inferiors a la mitjana, especialment a la franja nord peninsular que s'estén des del nord de Galícia fins al nord d'Aragó, així com en zones de Castella-la Manxa i al nord d'Andalusia.

Entre les situacions que van donar lloc a precipitacions intenses, cal destacar les que es van registrar al llarg del novembre, en concret entre els dies 4 i 6, quan hi van haver precipitacions importants al País Basc i al nord-oest de Navarra, arribant a totalitzar en alguns punts quantitats superiors als 200 mm, així com entre els dies 19 i 23 de novembre, en els que es van registrar precipitacions molt intenses a Múrcia, nord de València i extrems nord i sud de Catalunya. En aquest episodi, es va registrar el dia 18 de novembre a Múrcia-San Javier, el valor més elevat de precipitació diària en els observatoris principals, amb 144,9 mm.