Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 12 de desembre del 2011

Anticicló fins dissabte (com a mínim)


Mapa sinòptic previst pel dissabte que ve, model GFS. Observeu com la disposició nord-sud que adoptarà l'anticicló de les Azores permet una notable entrada d'aire fred.


La major part d'aquesta setmana, ara com ara, sembla que estarà dominada pels vents de llebeig o ponent, els quals, aquest dimarts ja poden ser forts i amb unes temperatures diürnes força soportables., situació propiciada per una marcada circulació zonal.
L'estabilitat que ens porta aquesta situació anticiclònica, segons el model nord-americà GFS, es pot veure trencada a partir del dissabte que ve, coincidint amb una disposició nord-sud de l'anticicló de les Azores i una entrada d'aire fred molt destacable, en forma d'un profund tàlveg que podria creuar quasi tot Europa, amb temperatures plenament hivernals, d'uns -5º C a 850 hpa i -35º C a 500 hpa.

La refrescada també seria molt considerable a casa nostre, ja que la temperatura a 850hpa, pot baixar 10º C. Si avui tenim uns 5º C a aquelles alçades, el proper diumenge ens podrien afectar isotermes de -5º C.
Tot això amb mapes d'avui i segons el model americà, ja que altres models numèrics, com l'europeu o l'anglès, ens envien el gruix de l'aire fred més cap a l'est i en latituds no tant baixes. En properes prediccions veurem com acaba tot plegat.


Pel que fa a les dades d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 15,1º C, mínima 6,3º C. Estat del cel amb predomini del Sol i alguns núvols baixos decoratius. El vent ha bufat amb component nord molt fluix de matinada i amb component sud-oest durant el matí, a 10 km/h de mitjana, ratxa màxima 27 km/h. L'estat de la mar s'ha mantingut amb maror mar endins, mar de fons de nord i mar arrissada arran de costa. Rosada 0,2 mm. Pressió atmosfèrica màxima 1022 hpa, mínima 1015 hpa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 64 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Mapa sinòptic del model europeu, previst per dissabte. En aquest cas la irrupció d'aire fred més forta aniria cap a l'est.


Previsió per aquest dimarts

A Palamós preveiem un dia dominat pel Sol, no obstant, poden aparèixer alguns núvols baixos decoratius i núvols alts enterenyinant el cel. A la resta de la demarcació el dia també serà molt plàcid, amb molta fred de nit i temperatura més soportable de dia.

La màxima pot rondar els 14/17º C a la costa i interior i els 7/14º C al Pirineu. La mínima pot rondar els -6/4º C al Pirineu, els -1/5º C a l'interior i els 6/9º C a la costa .

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component variable, durant la nit de dilluns a dimarts, o restarà en calma. Al llarg de la matinada pot entrar vent de llebeig a 12/16 nusos. Al matí tindrem vent de llebeig o ponent a 20/24 nusos. A la tarda s'espera vent de llebeig o ponent a 15/20 nusos. A la nit hi haurà vent de llebeig o ponent a 12/16 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar plana o arrissada, durant la nit de dilluns a dimarts., al llarg de la matinada s'anirà alterant fins quedar maror generalitzada. Al matí s'espera maror o forta maror arran de costa i forta maror maror mar endins. A la tarda i a la nit hi haurà maror arran de costa i forta maror mar endins.



Mapa de vent en superfície previst per dimarts al matí. Observeu la forta garbinada prevista.