Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 27 de desembre del 2011

Anticicló fins l'any que ve


Mapa sinòptic previst per l'1 de gener del 2012. Observeu com tindrem anticicló.


L'anticicló dinàmic que ha dominat les darreres jornades, sembla que voldrà romandre amb nosaltres fins l'any que ve, segons es despren del mapa que obre aquest article. Malgrat les altes pressions, amb valors que avui han arribat fins a 1035 hpa a Palamós, la jornada d'avui dimarts, ha vingut marcada per l'arribada de bandes de nuvolositat, procedents del flanc més exterior d'un embossament d'aire fred en alçada que ha afectat les Balears i el nord d'Àfrica. A casa nostre, aquestes nuvolades han arribat a deixar alguna roina, i a més, també s'observava mar de fons de llevant o gregal.

Pel que fa a les dades més rellevants dels passats 24, 25 i 26 de desembre, la temperatura més elevada s'assolí el dia de Nadal amb 14,4º C i la més baixa arribà a 4,8º C el dia de Sant Esteve, a part de la fred, el factor més rellevant va ser el vent de tramuntana, encara que va anar de més a menys, arribant a 60 km/h de ratxa màxima el dia 24 i a 55 km/h el dia 25. L'estat del cel es presentà assolellat, amb algun núvol alt decoratiu.

Dades d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 13,7º C, mínima 3,9º C. Estat del cel amb núvols baixos i grans clarianes. Pluja inapreciable. Vent en calma de matinada i vent de tramuntana o provences a 10 km/h de mitjana la resta del dia, amb una ratxa màxima de 37 km/h. Estat de la mar amb forta maror mar endins (ones de 1,64 m a les 16:00h) i marejol arran de costa, amb mar de fons de gregal o llevant. Pressió atmosfèrica màxima 1035 hpa, mínima 1033 hpa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 62 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Imatge de la mar de fons i el cel ennuvolat d'aquesta tarda.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós preveiem un dia assolellat, tot i que de bon matí hi poden haver abundants núvols baixos. A la resta de la jornada es pot mantenir algun núvol baix decoratiu i també apareixeran núvols alts a la tarda. A la resta de la demarcació també hi dominarà el Sol, juntament amb algun banc de boira a les fondalades de l'interior i glaçades nocturnes, exceptuant la línia costanera, tot i que puntalment també hi poden arribar, sobretot a les desembocadures de rius i rieres.

La temperatura màxima pot rondar els 13/15º C a la costa i interior i els 7/12º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -10/2º C al Pirineu, amb més fred a les valls que als cims, fins a -5/0º C a l'interior i fins a 0/5º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component nord o restarà en calma, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda hi haurà vent del nord a 4/8 nusos., al nord del cap de Begur pot bufar a 18/24 nusos. A la nit preveiem la mateixa situació.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar de fons de llevant, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí hi haurà marejol arran de costa i una mica de maror mar endins, amb mar de fons, igual com a la tarda. A la nit tindrem forta maror mar endins i marejol arran de costa amb mar de fons del nord.


Recull de més imatges d'aquesta tarda on s'observen els nombrosos núvols baixos que hi havien i la mar de fons: