Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de juny del 2012

Cel enterbolit


Imatge de la tarda assolellada d'avui dimarts. Observeu com el cel es veu blanquinós degut a la pols en suspensió.


La presència de vents del sud en nivells mitjos de la troposfera, ens ha portat un veritable núvol de pols en suspensió procedent del desert del Sàhara, el qual, fou arrabassat prèviament per les tempestes de sorra que es produeixen amb freqüència en aquest extens territori marcat per l'aridesa.



Mapa de vent i humitat a 500hPa a les 12:00h d'avui. Observeu com hi havia vent del sud a 40 nusos que prové directament de l'interior del nord d'Àfrica.



Mapa de pols en suspensió d'avui a les 12:00h. Comprobeu com hi havien concentracions de gairebé 900 miligrams x metre quadrat a sobre nostre.


La gran quantitat de pols en suspensió present a sobre nostre, ha deixat un cel on el seu color blau característic s'ha transformat en un to blanquinós. Cal destacar que les quatre gotes anecdòtiques caigudes en alguns indrets de l'oest de la demarcació gironina han portat pluja de fang.

Aquest ambient calitjós i estiuenc, ha deixat pas a algunes màximes pròpies de la canícula en molts indrets de les nostres comarques., com a exemples més destacats trobem 30,8ºC a Llagostera, 30,3ºC a Girona-Devesa, 30,1ºC a Sant Gregori o 29,3ºC a la població veïna de Calonge.



Imatge d'aquest migdia amb el cel blanquinós i la mar com un mirall a la badia., al fons de la imatge s'aprecia la típica calitja estiuenca que desdibuixa el perfil de la costa de Platja d'Aro i l'Ardenya.


D'altre banda, a Palamós hem tingut una temperatura màxima de 24,1ºC i una mínima de 18,6ºC. El cel s'ha presentat enterbolit per la presència de calitja, núvols alts i núvols mitgencs., al matí hi ha hagut un domini de la nuvolositat amb resol, a la tarda ha dominat el Sol. El vent ha bufat amb component est-sud-est a 5/10km/h de mitjana, però amb moltes estones de calma, ratxa màxima 26km/h. Estat de la mar amb marejol mar endins i mar plana o arrissada arran de costa.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 62%. Dades de meteoclimatic.com.



Núvols mitgencs coneguts com les típiques cabretes o Altocumulus floccus. Aquesta tarda s'han vist altre cop.



Resol i abundants núvols alts i mitgencs. Observeu com les atraccions de la Festa Major ja estan gairebé instal·lades.


De cares a aquest dimecres, a Palamós tindrem un dia més assolellat que avui dimarts, amb algun rastre de núvols prims, juntament amb molta calitja. No es descarta que caiguin quatre gotes de fang durant la propera matinada. Les temperatures màximes rondaran els 30ºC a l'interior i els 25ºC a la costa. Les mínimes també seran molt semblants al dia anterior.

Pel que fa al vent, es preveu un xic de tramuntana durant la propera matinada, vent fluix de direcció variable al matí i vent de garbí a 8/12 nusos a partir del migdia. A mar preveiem mar arrissada al llarg de la matinada i matí, amb una mica de marejol a la tarda.