Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 26 d’abril del 2013

Dijous passat per aigua i nou canvi de temps

Mar de fons ahir al matí a la Fosca. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al programa Els Matins de TV3 (minut 41:01).


La pertorbació que aquests dies s'ha estat gestant al nord d'Àfrica, ahir dijous va fer que la situació meteorològica ens canviés de forma molt destacada, després d'una primera meitat de setmana marcada pel sol i el temps estable.

Les pluges previstes per ahir dijous arribaren amb puntualitat en forma d'alguna roina o plugim dispers ja durant el matí/migdia, però al llarg de la tarda ens arribà un front de pluges una mica més intens que generà precipitacions febles però persistents, amb quantitats recollides força destacables, tal com podreu veure al resum que poso més avall.

Amb aquesta pertorbació mediterrània, malgrat que els nostres baròmetres no hagin baixat dels 1018hPa, com és el cas de Palamós, cal dir que al centre de la borrasca situat a les costes algerianes la pressió en superfície descendí fins als 1010hPa.
El fet més remarcable per generar aquestes pluges, ha estat l'embossament d'aire fred en alçada que acompanya la borrasca, amb isotermes de -20ºC a 500hPa, i l'aire càlid i humit que rep en superfície.


La pertorbació de les darreres hores ens ha deixat imatges com aquesta.


Una altre conseqüència de la borrasca, va ser la gran advecció de pols del desert del Sàhara que ens arribà. Aquest polsim fou aixecat per la tempesta de sorra provocada per la borrasca al nord d'Àfrica, amb la qual cosa, les primeres precipitacions que caigueren al matí foren en forma de pluja de fang.

En un altre ordre de coses, degut al gran recorregut marítim de les isòbares, es va poder constatar una forta mar de fons de llevant, amb algunes onades superiors a 1,5m. Aquest fet es pot comprobar a les imatges que vaig captar de bon matí a la Fosca.


Forta mar de fons ahir al matí. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 08:29).


Imatge de radar d'ahir a les 21:06h.


Dades de precipitació recollida ahir dijous al Baix Empordà:

Calonge 21,4mm., Calonge-Mas Pallí 16,8mm., Palamós-La Fosca 15,2mm., Sant Feliu de Guíxols 15,0mm., Palamós 12,8mm., la Bisbal d'Empordà 12,5mm., Palafrugell 11,0mm., Verges 9,4mm., Bellcaire d'Empordà 9,0mm.

Pel que fa a les temperatures enregistrades ahir dijous 25 d'abril al Baix Empordà, podrem veure com aquestes van ser força homogènies, tant les màximes com les mínimes.
La màxima més elevada assolí 17,6ºC a Sant Feliu de Guíxols i la màxima més baixa es quedà en els 15,6ºC de Calonge-Mas Pallí. Per la seva banda, la mínima més baixa van ser els 12,4ºC de la Bisbal d'Empordà i Verges, en canvi, la mínima més alta arribà a 14,8ºC a Sant Feliu de Guíxols.

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 25 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 16,4ºC, mínima 13,9ºC. Estat del cel ennuvolat amb pluja continuada de tarda i algun plugim o roina al migdia. Pluja 12,8mm. Vent amb predomini del gregal, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 44km/h NE. Estat de la mar amb forta maror, mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 62%. Dades de meteoclimatic.com


Mar de fons ahir al matí a la Fosca.


La previsió ens diu que aquest divendres a Palamós caldrà esperar un altre dia ennuvolat, però a diferència d'ahir, només esperem alguna roina o plugim dispers, ja que les precipitacions més extenses i intenses es concentraran cap sud i a l'oest de Catalunya, sobretot al Prepirineu de Lleida i al Prelitoral i costa de Tarragona.

Les temperatures seran estacionàries respecte el dia anterior.

El vent al nostre sector costaner, durant aquest matí bufarà del nord-est a 12/16 nusos de mitjana, amb alguna ratxa superior. A la tarda es preveu vent de gregal o tramuntana a 10/14 nusos. A la nit tindrem una situació similar.

A mar en el nostre sector costaner cal esperar una marcada mar de fons, amb forta maror generalitzada (ones de 1,5/2m) fins al vespre. A la nit quedarà de maror a forta maror (ones de 1/1,5m).



Mapa de temperatura i geopotencial a 500hPa previst pel dissabte a la nit.


Si els darrers dies hem tingut una massa d'aire càlida subtropical, de cares al cap de setmana la posició allargassada nord-sud de l'anticicló de les Açores, farà que pel Cantàbric s'escoli un profund tàlveg d'aire fred o entrada d'aire fred polar marítim, amb isotermes de -30/-34ºC a uns 500hPa situades al Cantàbric i d'uns -20-22ºC a 500hPa a sobre Catalunya.
A uns 850hPa només tindrem entre 1/3ºC a sobre les comarques de Girona.

Aquesta important entrada freda retornarà el temps hivernal en molts punts del nord peninsular, amb nevades que reapareixeran per sobre uns 800m en molts punts. Cal destacar que a Catalunya pot nevar en cotes d'entre 800/1000m a la Vall d'Aran i cara nord pirinenca.

A Palamós aquesta situació ens reportarà un cap de setmana amb molts núvols, algunes precipitacions i una notable sensació de fresca ajudada pel vent moderat del nord que tindrem.

A la previsió del cap de setmana entrarem en més detalls.