Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 22 d’abril del 2013

Una bola de foc creua el centre de la península i converteix la nit en dia




Després del bòlid de Rússia o dels bòlids caiguts als Estats Units, aquesta vegada li ha tocat el torn a Espanya, ja que el passat dissabte 13 d'abril, una bola de foc molt brillant va creuar el cel del centre de la península.
Aquesta bola incandescent que podeu veure al vídeo superior, era un bòlid que va impactar contra l'atmosfera a gran velocitat, a uns 75.000 km/h, i va esclatar amb una fogonada realment impressionant. Durant alguns segons la nit es va convertir en dia, segons afirmen els testimonis. Pel que sembla, es tracta d'un fragment de gel i roca procedent d'un cometa encara per determinar. Els experts descarten que es puguin recollir meteorits.

El fenomen es va produir a les 23:45h quan el bòlid va entrar sobre la vertical de la localitat de Villamuela, a la província de Toledo. Es va iniciar a 100 km d'altura i va avançar cap a Madrid.
La seva desintegració es va donar sobre la localitat madrilenya de Serranillos del Valle. Cal destacar que els testimonis situats en aquesta zona van dir que va ser impressionant, molt brillant, segons assegura José M. Madiedo, professor titular de la Universitat de Huelva i membre de la Xarxa Espanyola d'Investigació sobre Bòlids i Meteors.

Les càmeres d'alta sensibilitat d'aquesta xarxa que controlen el cel nocturn instal·lades a Huelva, Sevilla, Granada i Múrcia també van registrar el fenomen i van donar un avís automàtic. "Aquests bòlids són totalment inesperats i quan tenen lloc et deixen amb la boca oberta", afirmà Madiedo.
El vídeo que podeu veure a l'inici de l'article fou realitzat des de l'Observatori Astronòmic de la Hita (Toledo) i no deixa lloc a dubtes.

La mida del fragment encara està per determinar, però el científic creu que podia pesar entre 100 i 500 quilos. Va esclatar a 70 km d'altura i, per l'altura i la seva composició gel-roca es va destruir completament. "Només hauria pogut arribar alguna cosa si hagués esclatat a 20 km sobre el sòl, i molt difícilment", apunta l'especialista.

El meteorit de Rússia

Segons Madiedo, a Espanya "fenòmens com aquest tenen lloc una o dues vegades a l'any com a molt, encara que hi ha anys on no n'hi ha cap". El 13 de juliol del 2012 es va observar sobre Madrid un altre bòlid encara més brillant, de 2 tones de massa, que també va convertir la nit en dia i va provocar, fins i tot, un so com el d'un avió que trenca la barrera del so. "Molta gent creu que aquests fenòmens succeeixen ara amb més freqüència que abans, però no és cert, només és que l'opinió pública està més sensibilitzada per casos que són casuals", assenyala.

Madiedo desvincula aquest bòlid amb el de l'any passat que es veié a Madrid i afegeix que, per descomptat, tampoc té res a veure amb el de Rússia, que va deixar un miler de ferits el passat febrer. Però el cas espanyol ha cridat l'atenció des d'aquest punt del món i la televisió russa ha sol·licitat les imatges del nou bòlid madrileny per emetre-les.

Des de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC) s'analitzarà detalladament l'espectre d'emissió del bòlid per conèixer amb més detall la seva composició química, informa l'astrofísic Josep M. Trigo.

Font: ABC