Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 3 d’abril del 2013

Les tempestes reapareixen a moltes comarques

Enclusa de tempesta a l'horitzó ahir al migdia. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Durant la jornada d'ahir dimarts 2 d'abril van reaparèixer nombroses tempestes primaverals en molts indrets de les comarques gironines.
La imatge que obre l'article ens mostra com a partir del migdia ja començaren a crèixer potents Cumulunimbus a l'interior de la demarcació, concretament, la fotografia ens mostra una enclusa de tempesta vista des del Molí de Vent. Aquesta tempesta en aquells instants descarregava forts ruixats acompanyats per calamarsa o pedra a la Garrotxa. Si ens hi fixem, podem intuir com existeix un núvol o topall nuvolós ("overshooting", en anglès) que sobrepassa la mateix enclusa., aquest fet ens dóna uns pista que els corrents d'aire ascendent eren molt forts.


Mapa de llamps d'ahir dimarts.


El mapa de llamps d'ahir dimarts 2 d'abril ens assenyala que aquesta vegada l'activitat tempestuosa més activa va deixar de banda el Baix Empordà i el Gironès, tot concentrant-se amb especial intensitat a la Selva, la Garrotxa i el sud del Ripollès, indrets on existien capes més importants d'humitat i una línia de convergència més marcada.
Cal destacar que en moltes poblacions altre vegada el terra va quedar cobert de blanc gràcies a les fortes calamarsades i pedregades. Alguns dels indrets més afectats per la caiguda de gel foren Sant Feliu de Buixalleu, Sils o els Hostalets d'en Bas, entre d'altres.

Dades de precipitació recollida ahir dimarts a les comarques gironines:

Sant Feliu de Pallerols 19,6mm., Mieres 14,0mm., Breda 9,2mm., Santa Coloma de Farners 8,1mm., La Vall d'en Bas 6,9mm., Vidreres 7,6mm., Sant Pau de Segúries 6,8mm., Banyoles 5,5mm., Cassà de la Selva 3,8mm.


Imatge de radar d'ahir a les 19:42h.


Al Baix Empordà, com us comentava, aquest viatge les tempestes van passar de llarg i només es va veure algun llamp i es va escoltar algun tro llunyà. Malgrat el cel amenaçador que presentà la tarda, les precipitacions foren poc destacables, exceptuant a l'extrem sud de la comarca on caigué amb més intensitat.

Dades de precipitació d'ahir dimarts al Baix Empordà:

Sant Feliu de Guíxols 6,0mm., Calonge-Mas Pallí 3,1mm., Castell d'Aro 3,0mm., Monells 2,4mm., La Bisbal d'Empordà 2,1mm., Calonge 2,1mm., Palamós 1,6mm.


El cel amenaçador d'ahir a la tarda sobre Calonge. Es veu caure alguna virga.


Bonics Cirrus spissatus en transició a Cirrus uncinus ahir al migdia des del Mas Guàrdies. Aquests núvols indicaven aire fred, vent en cissalla i possible formació de tempestes.


Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 2 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 8,0ºC. Pluja 1,6mm. Estat del cel dominat pel sol fins a primeres hores de la tarda, amb intervals de núvols (Ci, Cs i Sc)., a la tarda/vespre cel cobert amb plugim (s'escoltà algun tro llunyà). Vent de component variable, a 2/5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19km/h S. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 77%. Dades de meteo.cat i meteoclimatic.com

La previsió per avui dimecres a Palamós, ens indica que tindrem un domini del sol tot i que poden aparèixer intervals nuvolosos en varis nivells. A la resta de la demarcació el temps serà similar, amb alguna nuvolada de tarda en zones de muntanya de l'interior, amb posibilitats d'algun ruixat molt local.

La temperatura màxima serà una mica més alta que el dia anterior.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component sud o restarà en calma, durant les properes hores. A partir del migdia tindrem vent de migjorn o xaloc a 4/8 nusos. A la nit s'espera vent fluixet de direcció variable o calma.

A mar tindrem marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar de fons de xaloc, durant tota la jornada.