Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 27 d’abril del 2013

Lluert o llangardaix ocel·lat (Timon lepidus)

Un lluert mig amagat ens vigila a les Gavarres. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3. Vegeu l'enllaç: http://www.tv3.cat/videos/4551414/Espai-Terra--dijous-25-dabril (minut 18:36).


En els darrers anys, malaudarament, els únics lluerts (Timon lepidus) que havia conseguit veure es trobaven morts a la carretera degut als atropellaments.
Per sort, recentment vaig poder tornar a admirar aquest animal fantàstic de la nostre fauna, encara que pel seu caràcter fugisser només el vaig poder retratar a distància i sense poder immortalitzar-lo de cos sencer...a veure si una altre vegada hi ha més sort!

Encara que en molts llocs de Catalunya anomenen lluert a un altre llangardaix molt semblant (Lacerta bilineata) (vegeu enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Lluert) que és més verdós, més petit, sense els ocels blaus característics i d'hàbitat en llocs més humits i ombrívols, a Palamós i als pobles del voltant sempre hem anomenat lluert al llangardaix ocel·lat (Timon lepidus) que veiem a la fotografia. Fixeu-vos amb les rodones blaves del costat.

Sobretot cal destacar que com a espècie protegida hem d'evitar molestar-lo!!

Aquest és el rei dels nostres llangardaixos i un dels rèptils més bonics i espectaculars, el qual pot mesurar 24cm entre el cap i la cloaca i fer uns 70cm de longitud total, incloent la cua.
Com a curiositat, igual com les siglantanes (sargantanes), pot deixar anar la cua que restarà en moviment per poder distreure algun depredador, com per exemple la serp verda (Malpolon monspessulanus) o alguna au com l'àguila marcenca (Circaetus gallicus).

Per més informació sobre aquesta espècie accediu al següent enllaç:

http://www.vertebradosibericos.org/reptiles/timlep.html