L'Observatori de Dinàmica Solar (Solar Dynamics Observatory, SDO) va ser llançat per la NASA el febrer del 2010, en una missió sense precedents per proporcionar als científics les dades més extraordiàries i desconegudes sobre el comportament del Sol. Un mesos després, durant la primavera del mateix any, la sonda va començar a obtenir les primeres imatges de l'astre rei., des de llavors, la sonda ha realitzat una vigilància gairebé ininterrompuda de l'evolució del Sol cap al seu màxim solar, el punt màxim d'activitat que aconsegueix en el seu cicle regular d'onze anys.
Aquesta observació permanent durant tres anys ha estat recopil·lada pel centre de vols espacials Goddard de la NASA en un fantàstic vídeo de tan sols tres minuts, realitzat amb un ritme de dues imatges per dia. Cada imatge és mostrada per dos fotogrames a una velocitat de 29.97 frames per segon.
El SDO captura una foto del Sol cada 12 segons en 10 longituds d'ona diferentes.
Les imatges que es mostren es basen en una longitud d'ona de 171 Angstroms, en el rang ultraviolat extrem, i mostra el material solar amb temperatures al voltant de 600.000 Kelvin. En aquesta longitud d'ona és fàcilment visible la rotació de 25 dies que fa el Sol en el seu equador, així com l'augment de l'activitat solar en tres anys.
Al vídeo s'aprecia subtilment com el Sol augmenta i disminueix la seva grandària aparent. Això és degut a que la distància entre la nau espacial i el Sol varia amb el temps. La imatge és, però, molt estable malgrat que el SDO orbita la Terra a 11.000km/h i la Terra gira al voltant del Sol a 107.200km/h.
Aquesta estabilitat és crucial per als científics, que utilitzen l'observatori per aprendre més sobre la nostre estrella més propera, com ara la forma com es produeixen les erupcions solars i les ejeccions de massa coronal, i com aquestes poden anar dirigides cap a la Terra i danyar els satèl·lits artificials.
Perquè no et perdis els esdeveniments més destacats del vídeo, la NASA et diu en quin moment del vídeo ocorren. Cal estar molt atents, perquè succeeixen molt ràpid:
00:30,24 Eclipsi parcial de Sol.
01:11,02 Flamarada del 9 d'agost del 2011 del tipus X6.9, la més poderosa d'aquest cicle solar.
01:28,07 Pas del cometa Lovejoy, el 15 de desembre del 2011.
01:51,07 Trànsit de Venus el 5 de juny del 2012.
02:28,13 Eclipsi parcial de Sol.