Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 d’agost del 2014

10 i 11 d'agost: una calor de mil dimonis

El capvespre encalitjat i calorós del passat diumenge 10 d'agost.


Els dos últims dies es van veure abocats a una calor molt intensa, tal com correspon al període canicular.
El passat diumenge 10 d'agost, en els punts més càlids del país van tornar a fregar els 40ºC, tal com va passar a Vinebre (Ribera d'Ebre), població tarragonina on arribaren fins als 39ºC.

A Palamós, la forta calorada va fer pujar el termòmetre fins als 28,2ºC de màxima. Si a això hi sumen l'elevada humitat que hi havia, la qual arribà fins al 96%, podem concloure que el nostre cos notava una temperatura de xafogor superior als 40ºC durant bona part de les hores centrals...
De nit tampoc ens vam salvar de l'estuva, ja que la mínima fou de 24ºC, provocant una nit de molt mal dormir si no es disposava de mitjans per refrescar l'ambient.

A la resta del Baix Empordà, les temperatures màximes van moure's entre els 33,2ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 27,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més curta. Altres màximes de la comarca foren els 31,4ºC de les Olives, els 30,6ºC de Calonge o els 30,2ºC de Bellcaire d'Empordà.
Cal destacar que totes les mínimes assolides a la nostre comarca van ser superiors als 20ºC.
La mínima més baixa assolí 20,4ºC a Verges, per contra, la mínima més calurosa van ser els 23,8ºC de Palamós-la Fosca. Altres mínimes especialment altes van ser els 22,6ºC de Sant Feliu de Guíxols, els 22,4ºC de Palafrugell o els 22,1ºC de Calonge. Dades de Meteoclimatic.

A part de la forta calor, l'altre protagonista de la jornada dominical arribà a la nit, a causa de l'aparició del fenomen astronòmic de la superlluna, tal com estava anunciat en un anterior article.


La superlluna i el far il·luminant la nit del diumenge.


Altres dades meteorològiques del passat diumenge 10 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 28,2ºC, mínima 23,6ºC., xafogor intensa. Estat del cel a primeres hores del dia amb 6/8 Sc i St, calitja. Matí i tarda assolellades, amb cel blanquinós degut a la presència de pols en suspensió., a més, cal afegir-hi la presència de 2/8 Sc i St. Vent de component ESE al matí, a 5 km/h de mitjana., tarda amb vent del SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE i mar de vent del SO a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 77%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos, calitja i raigs crepusculars vistos ahir dilluns a la tarda.


Per rematar el resum meteorològic, cal afegir que ahir dilluns 11 d'agost, a Palamós altre vegada vàrem tenir una jornada tòrrida i, fins i tot, la màxima va ser un grau més alta que el dia abans amb 29ºC.
A l'ambient assolellat que dominà les nostres contrades, amb cel serè al matí, tan sols hi podem afegir l'aparició d'algun núvol baix anecdòtic a la tarda/vespre 2/8 Sc i St, com els que podeu veure a la imatge superior., també, gràcies a la presència de calitja i als núvols baixos de darreres hores de la tarda, es van poder veure uns tímids raigs crepusculars.

En un altre ordre de coses, els nostres termòmetres van poder constatar com les màximes registrades a la resta del Baix Empordà tornaren a ser molt caluroses. La màxima més remarcable van ser els 33,2ºC de Torroella de Montgrí, mentre que la màxima més discreta assolí 28,9ºC a Palamós-la Fosca.
Altres màximes destacades del dia van ser els 32,7ºC de la Bisbal d'Empordà, els 32,6ºC de Calonge o els 31,3ºC de les Olives.
Per la banda baixa del mercuri trobem els 20,5ºC de les Olives, com a mínima més fresca, i els 22,8ºC de Sant Feliu de Guíxols com a mínima més calurosa.
Altre vegada s'ha de destacar que totes les mínimes van ser tropicals. Altres exemples de mínimes especialment altes foren els 22,7ºC de la Bisbal d'Empordà, els 22,2ºC de Palafrugell o els 22,0ºC de Torroella de Montgrí. Dades de Meteoclimatic.

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 11 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 29,0ºC, mínima 22,2ºC. Vent del NNE fins a les 18:30h, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h NNE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig.de 1,05 metres a les 12:00h davant del cap de Begur i de 1,88 metres a les 21:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 53%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)