Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 14 d’agost del 2014

13 d'agost: un front esquifit refresca l'ambient

El cel ennuvolat sobre Palamós ahir al matí.


Tal com era previsible, el canvi de temps que ens afectà ahir dimecres 13 d'agost, va portar més núvols que no pas pluja, no obstant, va permetre que l'ambient fos menys calurós.
Tal com podeu comprobar al recull de fotografies realitzades poc abans del migdia, els núvols gruixuts s'encarregaren de buidar altre cop les platges, deixant una estampa molt poc estiuenca.
Per ser més precisos, en relació a l'estat del cel, es pot afirmar que després de la caiguda d'algun ruixat vergonyós de matinada, al matí hi hagué un celatge marcat pels núvols baixos 8/8 Cu i Sc. Al migdia el cel es continuà presentant ennuvolat 7/8 i, fins i tot, es van escapar quatre gotes més.
A la tarda els núvols amenaçadors, limitats per la manca d'humitat que imposa el vent del nord, es van trencar de forma notòria fins a deixar algunes estones assolellades, amb 5/8 Cu i Sc.
L'aparició esporàdica de l'astre rei va fer que la platja recuperés la presència de banyistes, però amb una gernació molt menys numerosa d'allò que caldria esperar.


La platja de la Fosca buida de banyistes a mig matí d'ahir dimecres, a causa del cel ennuvolat.


Pel que fa a les precipitacions recollides al Baix Empordà durant el dia d'ahir, aquestes van ser molt anecdòtiques. Algunes de les dades més significatives, per dir alguna cosa, són els 1,2 mm de Palamós-la Fosca, els 1,0 mm de Sant Feliu de Guíxols, els 0,6 mm de Palafrugell, els 0,5 mm de Calonge, els 0,4 mm de Palamós (centre del nucli antic) o els 0,2 mm de les Olives.

D'altre banda, les temperatures van notar una certa devallada per culpa de l'entrada d'una massa d'aire més fresca, a causa del pas del sistema frontal fred.
Aquesta devallada es va deixar sentir més a l'interior que no pas a la costa, fins i tot, a Palamós la màxima va ser calcada a la del dia abans, però sense la xafogor de dies enrera.
La màxima més alta van ser els 27,1ºC de la Bisbal d'Empordà, per contra, la màxima més curta foren els 24,8ºC registrats a Verges, les Olives i a Bellcaire d'Empordà. Altres màximes del dia van ser els 26,9ºC de Calonge o els 26,6ºC de Torroella de Montgrí.
Per la banda baixa del termòmetre, trobem que les mínimes van deixar enrera les nits tropicals, ja que el valor més baix es quedà en els 16,3ºC de les Olives, i la mínima més alta baixà fins als 18,9ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Tot i aquesta refrescada, cal matisar que a Palamós la nit va ser molt càlida fins a les cinc de la matinada, ja que a aquella hora encara hi havien 25ºC, malgrat tot, la mínima es va donar al cap de dues hores., fou a les set del matí quan es registraren 17,9ºC.
Això va succeir perqué fins a les cinc del matí havia estat bufant vent reescalfat de component O. A partir de llavors va donar-se l'entrada de l'aire més fresc, coincidint amb un gir dels vents a component nord.

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 13 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,2ºC, mínima 17,9ºC. Vent de component O i SO de matinada, a 15/20 km/h de mitjana., matí i tarda amb vent del NNE i N, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,84 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 44%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del cel ennuvolat d'ahir dimecres al matí/migdia