Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 21 d’agost del 2014

19 i 20 d'agost: núvols i vaixells que van i vénen

Arribada del creuer Crystal Serenity el passat dimarts a les set matí, coincidint amb la sortida dels bous.


En les dues darreres jornades, malgrat que no hem tingut cap gran esdeveniment meteorològic, el fet cert és que no hi ha hagut el típic temps estiuenc, caracteritzat per un sol impertèrrit i una calor sense treva.

Per trobar un retorn al temps proestiu, ens haurem d'esperar fins al proper diumenge i en dies posteriors, moment a partir del qual el sol i les temperatures elevades tornarien a ser un fet habitual. Abans però, degut a la manca d'un centre d'altes pressions que bloquegi l'arribada de pertorbacions, caldrà esperar que avui dijous es segueixin mantenint alguns núvols i un ambient relativament fresc, a causa del front que ens està creuant i que a Palamós ja ha deixat entre 4 i 8 mm segons el barri.
La previsió ens indica que demà divendres tindrem un altre dia ennuvolat, degut al pas d'un tàlveg d'aire fred amb isotermes d'uns -13/-14ºC a 500hpa, i a la presència de vents de component est que aportaran humitat. A Palamós poden crèixer nuvolades importants que deixin ruixats i algun focus de tempesta, sobretot a partir del migdia.


Altocúmuls sobre Palamós el dimarts de bon matí.


En un altre ordre de coses, cal destacar que el passat dimarts 19 d'agost va començar amb alguns intervals de núvols alts i mitjans, 3/8 Ci (en forma d'esteles d'avions) i Ac floccus., al contrari d'altres ocasions, aquests núvols no indicaven l'arribada de pluja en les hores immediates.

A part de la presència de núvols decoratius, es va donar la coincidència que a les set del matí també va arribar el creuer Crystal Serenity, a la vegada que sortien a pescar els bous (barques d'arrossegament), les quals, tot i ser de proporcions considerables, quedaven petites al costat de la grandària del creuer, tal com podeu comprobar a la foto que obre aquest post..


El creuer Crystal Serenity atracat al moll Nou el dimarts al matí, amb esteles d'avions i altocúmuls.


Els núvols que hi havien a primeres hores del dia es van fondre amb celeritat, fins a deixar-nos un matí assolellat i amb només 2/8 Ac, Cu i Sc. A la tarda es va mantenir el domini de l'astre rei, amb tan sols 2/8 Cc, Ac, Sc i St.
Al vespre hi va haver un augment nuvolós amb 4/8 Sc, però sense més conseqüències.

Pel que fa a les temperatures màximes que es vàren donar a la comarca baixempordanesa el passat dimarts, aquestes van moure's entre els 30,5ºC de Calonge, com a màxima més elevada, i els 25,4ºC de Palamós, com a màxima més baixa. Altres màximes remarcables foren els 30,1ºC de Torroella de Montgrí o els 29,2ºC de la Bisbal d'Empordà.
Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 19,7ºC de Palafrugell, com a mínima més fresca, i els 20,4ºC de Palamós, com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic


Altocúmuls vistos el dimarts de bon matí a sobre Palamós.


Altres dades meteorològiques del passat dimarts 19 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,4ºC, mínima 20,4ºC. Vent del ENE fins a les 19:00h, a 10/15 km/h de mitjana a les hores centrals., a partir de les 19:00h vent del NNO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 1,05 metres a les 12:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 21:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El cel ennuvolat que hi havia ahir dimecres al matí des de la punta del moll Nou.


Per finalitzar el resum, es pot ressaltar que ahir dimecres 20 d'agost, altre vegada els núvols van fer la guitza als banyistes durant el matí, ja que la primera meitat de la jornada es presentà ennuvolada, amb un cel cobert per entre 7/8 i 8/8 Sc.
Al migdia van aparèixer algunes tímides clarianes, amb 5/8 Sc, però a la tarda les platges registraren una gran afluència de gent gràcies a la desaparició dels núvols baixos, quedant entre 2/8 i 3/8 Sc.

En relació a les temperatures màximes registrades al Baix Empordà durant ahir dimecres 20 d'agost, aquestes van ser un parell de graus més baixes a causa dels núvols. La màxima més alta van ser els 28,6ºC de Torroella de Montgrí i la màxima més baixa foren els 23,2ºC de la Fosca.
Si les màximes van ser poc elevades, les mínimes van tenir un comportament contrari, ja que van ser tropicals a molts punts. La mínima més baixa es quedà en els 18,9ºC de les Olives., per contra, la mínima més alta van ser els 21,1ºC de Palamós.
Altres mínimes especialment altes són els 20,8ºC de la Bisbal d'Empordà, els 20,8ºC de Sant Feliu de Guíxols o els 20,4ºC de Palafrugell. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 20 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,6ºC, mínima 21,1ºC. Vent del N de matinada, a 5/10 km/h de mitjana., vent del ENE a partir de les 09:00h, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 09:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 73%, mínima 60%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El cel ennuvolat d'ahir dimecres al matí, amb la punta del Molí al fons.