Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 d’agost del 2014

18 d'agost: conjunció Venus-Júpiter

Conjunció dels planetes Venus i Júpiter poc abans de sortir el sol. Imatge captada des de sa Tamardia.


La matinada d'ahir dilluns 18 d'agost, va estar amenitzada per un espectacle astronòmic de primera categoria, gràcies a la conjunció dels planetes Venus i Júpiter, els quals van aparèixer com dos estels molt brillants situats un al costat de l'altre, deixant una estampa realment curiosa i digne de veure.

Poc abans de l'alba, a les sis del matí, es va poder veure aquesta conjunció planetària mirant cap al nord-est, la qual podeu observar a les dues fotografies que us poso. Cal destacar que, com sol ser habitual en aquests casos, a simple vista l'escena era molt més esplèndida.
Els dos planetes més brillants del sistema solar, Júpiter i Venus, es veien amb una separació de només 0,2º. Dels dos astres, Venus és el més gran i brillant, en concret, fins a 6 vegades més que Júpiter.

Al llarg de les properes jornades els dos planetes s'aniran separant, però encara ens espera un altre espectacle, ja que el proper 23 d'agost, la Lluna en fase decreixent s'unirà als dos planetes, tot creant un bonic triangle.


Aproximació a la conjunció Venus-Júpiter d'ahir dilluns a la matinada. Venus és el planeta situat a dalt a l'esquerra i Júpiter és el de baix a la dreta.


En relació als aspectes purament meteorològics, ahir dilluns 18 d'agost, vàrem tenir el cel asserenat a primeres hores del dia, un fet que facilità veure perfectament la conjunció planetària.
La manca de nuvolositat que hi havia de bon matí es va anar perdent, ja que amb el pas de les hores s'observaren alguns intervals nuvolosos en varis nivells troposfèrics, amb 3/8 Ci, Cs, Ac, Cu i Sc al matí/migdia.
Al llarg de la tarda l'ambient assolellat va deixar pas a un nou augment nuvolós, degut a l'arribada de les restes d'algun nucli convectiu llunyà en forma d'enclusa i núvols molt desgastats.
A la tarda/vespre el cel va quedar cobert amb entre 6/8 i 7/8 As, Ac, Cu i Sc, amb virgues, roines, núvols mammatus i un tímid arc de Sant Martí.

L'altre tret més destacat del dia va tornar a ser el vent persistent de garbí, el qual arribà a bufar a uns 20 km/h de mitjana a partir de les nou del matí, i assolí una ratxa màxima de 48 km/h. Com és lògic, a la badia de Palamós s'observà un bon tràngol amb nombrosos blancalls.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van assolir valors més propis per aquesta època de l'any. La màxima més destacada van ser els 30,6ºC de Torroella de Montgrí i la màxima més baixa van ser els 24,8ºC de Palamós.
Altres màximes del dia són els 30,5ºC de la Bisbal d'Empordà, els 29,9ºC de les Olives o els 29,8ºC de Bellcaire d'Empordà.
Les mínimes oscil·laren entre uns frescos 15,4ºC a Bellcaire d'Empordà, com a mínima més curta, i uns càlids 20,6ºC a Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 18 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,8ºC, mínima 19,5ºC. Vent del NO de matinada, a 2 km/h de mitjana., vent del SO a partir de les nou del matí, a 20 km/h de mitjana., vent del SO al vespre/nit, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 48 km/h SO. Estat de la mar amb marejol a primeres hores, mar de fons del SO, i maror la resta del dia amb molts blancalls., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 17:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 70%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)